De afname van de inflatie in veel landen voedt de vrees voor deflatie. Dit zet de rente op overheidsobligaties onder druk. In Europa daalt de rentestructuur over alle looptijden in gelijke mate, maar in de Verenigde Staten vindt enige vervlakking plaats van de rentestructuur, omdat de korte looptijden licht oplopen als gevolg van de verwachting dat de Federal Reserve haar tarieven wat eerder verhoogt dan aanvankelijk werd gedacht.

In de eurozone speelden de uitlatingen van Bundesbankpresident Jens Weidmann, dat hij niet perse tegen een obligatie-opkoopprogramma van de ECB is (mits geen monetaire financiering van overheidsschuld plaatsvindt), een rol bij de neerwaartse druk op de rente.

De afname van de inflatie in veel landen voedt de vrees voor deflatie. Dit zet de rente op overheidsobligaties onder druk. In Europa daalt de rentestructuur over alle looptijden in gelijke mate, maar in de Verenigde Staten vindt enige vervlakking plaats van de rentestructuur, omdat de korte looptijden licht oplopen als gevolg van de verwachting dat de Federal Reserve haar tarieven wat eerder verhoogt dan aanvankelijk werd gedacht. In de eurozone speelden de uitlatingen van Bundesbankpresident Jens Weidmann, dat hij niet perse tegen een obligatie-opkoopprogramma van de ECB is (mits geen monetaire financiering van overheidsschuld plaatsvindt), een rol bij de neerwaartse druk op de rente.