Deze analyse biedt volgens Geert Van Herck van Leleux een update na de resultatenpublicatie van vorige week: RDSA zag in 2013 de nettowinst terugvallen tot 19,5 miljard dollar (2012 : 25,3 miljard dollar).

De redenen voor deze winstdaling zijn lagere productievolumes en een forse krimp van de raffinagemarges.

Het dividend blijft gevrijwaard en gaat van 1,72 dollar per aandeel naar 1,80 dollar p.a.

Het belangrijkste nieuws van de resultatenpublicatie is de strategische koerswijziging die de nieuwe CEO Ben Van Beurden gaat doorvoeren.

Het management en de analisten zijn immers tot de conclusie gekomen dat Shell de afgelopen jaren teveel in geldverslindende megaprojecten heeft geïnvesteerd die niet de beoogde rendabiliteit gehaald hebben. M.a.w. de return op het ingezette kapitaal is sterk achteruitgegaan.

Daarom moet er meer discipline komen: er zal minder maar beter geïnvesteerd moeten worden en activiteiten die niet meer strategisch zijn, worden in de etalage gezet.

Dit moet de komende jaren de vrije kasstroom (het geld dat overblijft nadat investeringen en schuldeisers betaald zijn) ondersteunen en hierdoor zou er geen druk op het dividend mogen komen. Van Herck heeft een advies opbouwen.

Deze analyse biedt volgens Geert Van Herck van Leleux een update na de resultatenpublicatie van vorige week: RDSA zag in 2013 de nettowinst terugvallen tot 19,5 miljard dollar (2012 : 25,3 miljard dollar). De redenen voor deze winstdaling zijn lagere productievolumes en een forse krimp van de raffinagemarges. Het dividend blijft gevrijwaard en gaat van 1,72 dollar per aandeel naar 1,80 dollar p.a. Het belangrijkste nieuws van de resultatenpublicatie is de strategische koerswijziging die de nieuwe CEO Ben Van Beurden gaat doorvoeren. Het management en de analisten zijn immers tot de conclusie gekomen dat Shell de afgelopen jaren teveel in geldverslindende megaprojecten heeft geïnvesteerd die niet de beoogde rendabiliteit gehaald hebben. M.a.w. de return op het ingezette kapitaal is sterk achteruitgegaan. Daarom moet er meer discipline komen: er zal minder maar beter geïnvesteerd moeten worden en activiteiten die niet meer strategisch zijn, worden in de etalage gezet. Dit moet de komende jaren de vrije kasstroom (het geld dat overblijft nadat investeringen en schuldeisers betaald zijn) ondersteunen en hierdoor zou er geen druk op het dividend mogen komen. Van Herck heeft een advies opbouwen.