Een land met een score van één heeft weinig tot geen noodzaak voor een hervorming van het systeem. Een land met een score van tien heeft een enorm hoge urgentie om te hervormen. De PSI wordt sinds 2004 gepubliceerd en dit jaar is het aantal landen uitgebreid van 37 naar 44.

Renate Finke, Senior Economist bij AllianzGI en mede-opsteller van het rapport: "De negatieve impact van de financiële crisis op pensioenfondsen en nationale economieën hebben de weerbaarheid van veel overheden op de proef gesteld. Zo besloten sommige landen in Centraal- en Oost-Europa om te snoepen uit de spreekwoordelijke 'pensioenfondsenkoekjestrommel' in een reactie op de dramatische stijging van de schuld. Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië veranderden het financieringsmodel van hun pensioenstelsel in een poging de begrotingsproblemen het hoofd te bieden. Contributies van het particulier gefinancierde systeem werden ingezet voor het betalen van het omslagstelsel waarbij de huidige werknemers via premieheffingen de pensioenen betalen. Dit soort maatregelen zorgen voor een verlichting op de korte termijn, maar de geldmiddelen voor het pensioensysteem zijn hiermee ook verdwenen en de duurzaamheid van het systeem op de langere termijn wordt erdoor aangetast. De landen in Centraal- en Oost-Europa hebben dit jaar dan ook niet zo'n goede positie in de index als in eerdere edities."

Een land met een score van één heeft weinig tot geen noodzaak voor een hervorming van het systeem. Een land met een score van tien heeft een enorm hoge urgentie om te hervormen. De PSI wordt sinds 2004 gepubliceerd en dit jaar is het aantal landen uitgebreid van 37 naar 44. Renate Finke, Senior Economist bij AllianzGI en mede-opsteller van het rapport: "De negatieve impact van de financiële crisis op pensioenfondsen en nationale economieën hebben de weerbaarheid van veel overheden op de proef gesteld. Zo besloten sommige landen in Centraal- en Oost-Europa om te snoepen uit de spreekwoordelijke 'pensioenfondsenkoekjestrommel' in een reactie op de dramatische stijging van de schuld. Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië veranderden het financieringsmodel van hun pensioenstelsel in een poging de begrotingsproblemen het hoofd te bieden. Contributies van het particulier gefinancierde systeem werden ingezet voor het betalen van het omslagstelsel waarbij de huidige werknemers via premieheffingen de pensioenen betalen. Dit soort maatregelen zorgen voor een verlichting op de korte termijn, maar de geldmiddelen voor het pensioensysteem zijn hiermee ook verdwenen en de duurzaamheid van het systeem op de langere termijn wordt erdoor aangetast. De landen in Centraal- en Oost-Europa hebben dit jaar dan ook niet zo'n goede positie in de index als in eerdere edities."