Deze week ligt de focus op Amerikaanse orders voor duurzame goederen en PCE cijfers (beiden op woensdag), en op de euro zone PMIs (vandaag) en de Duitse Ifo index (woensdag).

Vandaag zal de tweede schatting voor BBP groei in het derde kwartaal worden gepubliceerd. Iets meer dan 3 weken geleden werd de reële groei op 2.0% (kwartaal-op-kwartaal op jaarbasis) geschat na een groei van 1.7% in het tweede kwartaal.

Het is volgens NBC Markets Roundup bemoedigend dat de groei in het derde kwartaal waarschijnlijk nog zal worden herzien naar ongeveer 2.3%.

Echter, BBP groei is voornamelijk gestegen door de verandering in voorraden sinds het derde kwartaal in 2009. De finale vraag is zwak gebleven, zo merkt NBC Markets Roundup op.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat voorraden een sterke (positieve) impact op BBP groei zal blijven hebben aangezien de verandering in voorraden al de één na hoogste was sinds 1947.

Gegeven dat we ook niet verwachten dat de bijdrage van de 'finale vraag' aan BBP groei sterk zal verbeteren, moeten we volgens NBC Markets Roundup rekening houden met een relatief zwakke BBP groei in de komende kwartalen. Zal dit Bernanke 'dwingen' om QE3 halverwege volgend jaar te introduceren?

Deze week ligt de focus op Amerikaanse orders voor duurzame goederen en PCE cijfers (beiden op woensdag), en op de euro zone PMIs (vandaag) en de Duitse Ifo index (woensdag). Vandaag zal de tweede schatting voor BBP groei in het derde kwartaal worden gepubliceerd. Iets meer dan 3 weken geleden werd de reële groei op 2.0% (kwartaal-op-kwartaal op jaarbasis) geschat na een groei van 1.7% in het tweede kwartaal. Het is volgens NBC Markets Roundup bemoedigend dat de groei in het derde kwartaal waarschijnlijk nog zal worden herzien naar ongeveer 2.3%. Echter, BBP groei is voornamelijk gestegen door de verandering in voorraden sinds het derde kwartaal in 2009. De finale vraag is zwak gebleven, zo merkt NBC Markets Roundup op. Het lijkt niet waarschijnlijk dat voorraden een sterke (positieve) impact op BBP groei zal blijven hebben aangezien de verandering in voorraden al de één na hoogste was sinds 1947. Gegeven dat we ook niet verwachten dat de bijdrage van de 'finale vraag' aan BBP groei sterk zal verbeteren, moeten we volgens NBC Markets Roundup rekening houden met een relatief zwakke BBP groei in de komende kwartalen. Zal dit Bernanke 'dwingen' om QE3 halverwege volgend jaar te introduceren?