Tot hiertoe was de boodschap dat de nulrente zou gehandhaafd blijven zolang de werkloosheidsgraad niet beduidend onder de 6,5% daalde en de inflatie niet hoger zou zijn dan 2,5%. Nu verklaart Yellen met een bredere resem parameters rekening te willen houden.

Op zich een vrij vage boodschap, die evenwel pijnlijk precies werd in het vragenuurtje, waar de FED-voorzitster plots met haar zes maanden kwam aandraven. Die laten veronderstellen dat de FED rond midden 2015 de kortetermijnrente verhoogt. Dat is sneller dan waar alvast een deel van de markt op rekende. Vandaar de bruuske reactie op de financiële markten afgelopen woensdag.

Die reactie is echter volledig uitgewerkt, want vanmorgen zijn de Europese beurzen stabiel tot iets hoger geopend. De Brusselse beurs kon in de opening een winst van ongeveer een kwart procent tonen, zonder dat er grote uitschieters te melden waren. Ook de koersdaling bij de euro lijkt voorlopig te zijn weergekeerd.

Tot hiertoe was de boodschap dat de nulrente zou gehandhaafd blijven zolang de werkloosheidsgraad niet beduidend onder de 6,5% daalde en de inflatie niet hoger zou zijn dan 2,5%. Nu verklaart Yellen met een bredere resem parameters rekening te willen houden. Op zich een vrij vage boodschap, die evenwel pijnlijk precies werd in het vragenuurtje, waar de FED-voorzitster plots met haar zes maanden kwam aandraven. Die laten veronderstellen dat de FED rond midden 2015 de kortetermijnrente verhoogt. Dat is sneller dan waar alvast een deel van de markt op rekende. Vandaar de bruuske reactie op de financiële markten afgelopen woensdag. Die reactie is echter volledig uitgewerkt, want vanmorgen zijn de Europese beurzen stabiel tot iets hoger geopend. De Brusselse beurs kon in de opening een winst van ongeveer een kwart procent tonen, zonder dat er grote uitschieters te melden waren. Ook de koersdaling bij de euro lijkt voorlopig te zijn weergekeerd.