Reken niet op Duitsland om de eurozone te redden

Matthew Lynn, journalist en oprichter van Strategy Economics, is van mening dat er ten onrechte op Duitsland wordt gerekend om de eurozone recht te houden.

De euro is weliswaar voordelig voor Duitsland, maar niet elke Duitser is er even enthousiast over. Otto Normalverbraucher is alleszins van de euro niet rijker geworden.

De toenemende oppositie tegen Angela Merkel is daar volgens Lynn een duidelijk signaal van. Duitsland heeft niet meer voordeel van de euro dan eender welk ander land.

Wie wel heeft kunnen profiteren van de Europese eenheidsmunt, zijn de Duitse bedrijven.

Op de Europese beurzen blijft het sentiment afwachtend, met koersen die dicht bij huis blijven. De BEL 20 niet zonder enige moeite standhouden boven de nullijn en ook de euro noteert slechts licht boven het slotniveau van gisteren.

Tekort aan veilige beleggingen ook in Europa

Er lijkt een tekort te zijn aan ‘veilige beleggingen’ in Europa, constateert zakenbank Goldman Sachs, nu in de huidige crisis beleggingen die vroeger als veilig waren geoormerkt zijn afgewaardeerd.

Meer geld gaat daardoor achter een beperktere hoeveelheid beleggingsopties aan. Dit probleem kan niet los gezien worden van twee macro-ontwikkelingen: bedrijven die hun schulden terugbrengen en overheden die bezuinigen. En in deze twee omstandigheden zal niet snel verandering optreden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content