Verkiezingen in Andalousië kunnen positie van premier Mariano Rajoy versterken

De beleggers maken zich nog steeds zorgen dat de Spaanse begroting uit de hand gaat lopen, waardoor dit land het middelpunt van een heropflakkering van de Europese schuldencrisis zou kunnen worden. Met name de Spaanse werkloosheid blijft een

pijnpunt.

Zondag zijn er verkiezingen in Andalousië en de uitslag daarvan kan de positie van premier Mariano Rajoy versterken, waardoor de spanning rond Spanje weer wat zou afnemen. Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat de Spaanse rente op korte termijn zal terugvallen richting 5%.

Kansen op ongelukken bij banken in eurozone verlaagd

Door de 3-jaars leningen van de ECB aan banken in de eurozone is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de kans op ongelukken op korte termijn verlaagd, omdat liquiditeit de komende tijd geen probleem meer is.

Daarnaast is het voor veel banken weer mogelijk om financiering te krijgen op de kapitaalmarkt. Op langere termijn zijn er echter wel redenen om voorzichtig te blijven en is een hogere risico-opslag voor senior obligaties gerechtvaardigd.

Zo wordt een steeds groter deel van de bezittingen op de balans als onderpand gebruikt. Dit komt door de toegenomen uitgifte van obligaties met onderpand door banken (covered bonds) ten opzichte van senior obligaties en omdat voor ECB leningen ook onderpand ingeleverd moet worden.

Door deze ontwikkelingen worden senior obligatiehouders meer achtergesteld in de kapitaalstructuur en blijft er minder waarde over in geval van faillissement.

EC plant voorstel om banken op ordelijke manier te ontmantelen

De Europese Commissie zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers op korte termijn waarschijnlijk plannen bekendmaken waarbij obligatiehouders verliezen kunnen lijden als een bank op omvallen staat.

De plannen moeten een raamwerk vormen waarbij banken op een ordelijke manier ontmanteld worden, zonder dat overheden moeten bijdragen.

Verkiezingen in Andalousië kunnen positie van premier Mariano Rajoy versterken De beleggers maken zich nog steeds zorgen dat de Spaanse begroting uit de hand gaat lopen, waardoor dit land het middelpunt van een heropflakkering van de Europese schuldencrisis zou kunnen worden. Met name de Spaanse werkloosheid blijft een pijnpunt. Zondag zijn er verkiezingen in Andalousië en de uitslag daarvan kan de positie van premier Mariano Rajoy versterken, waardoor de spanning rond Spanje weer wat zou afnemen. Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat de Spaanse rente op korte termijn zal terugvallen richting 5%. Kansen op ongelukken bij banken in eurozone verlaagd Door de 3-jaars leningen van de ECB aan banken in de eurozone is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de kans op ongelukken op korte termijn verlaagd, omdat liquiditeit de komende tijd geen probleem meer is. Daarnaast is het voor veel banken weer mogelijk om financiering te krijgen op de kapitaalmarkt. Op langere termijn zijn er echter wel redenen om voorzichtig te blijven en is een hogere risico-opslag voor senior obligaties gerechtvaardigd. Zo wordt een steeds groter deel van de bezittingen op de balans als onderpand gebruikt. Dit komt door de toegenomen uitgifte van obligaties met onderpand door banken (covered bonds) ten opzichte van senior obligaties en omdat voor ECB leningen ook onderpand ingeleverd moet worden. Door deze ontwikkelingen worden senior obligatiehouders meer achtergesteld in de kapitaalstructuur en blijft er minder waarde over in geval van faillissement.EC plant voorstel om banken op ordelijke manier te ontmantelen De Europese Commissie zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers op korte termijn waarschijnlijk plannen bekendmaken waarbij obligatiehouders verliezen kunnen lijden als een bank op omvallen staat. De plannen moeten een raamwerk vormen waarbij banken op een ordelijke manier ontmanteld worden, zonder dat overheden moeten bijdragen.