Dat deficiet is het op twee na hoogste in Europa. De inspanningen van de regering worden echter afgeremd door de regionale overheden. In Spanje zijn er 17 van die overheden die samen goed zijn voor 37% van de overheidsuitgaven.

De Europese Commissie heeft al herhaaldelijk aangedrongen bij de Spanjaarden om hun deficiet te verkleinen. Europa beseft maar al te goed dat de macht van de regionale overheden een bijkomende hinderpaal vormt.

Die kan er toe leiden dat Zapatero er niet snel genoeg in zal slagen om het tekort op de begroting, dat nu 11,40% van het BBP bedraagt, terug te dringen. Daardoor kan er ook druk ontstaan op de Griekse staatsobligaties.

Angel de la Fuente, een bekende Spaanse econoom, is van mening dat alleszins enkele overheden dwars zullen gaan liggen. Toch hebben die gezien wat er met Griekenland is gebeurd, wat het verzet mogelijk zal afzwakken.

Om het tekort op de begroting terug te dringen tot onder 3% van het BBP moet de Spaanse regering hoe dan ook bijkomende maatregelen nemen. Volgens de EU zouden de economische prognoses van de regering te positief zijn, zodat er nog tegenvallers kunnen opduiken. De situatie in Spanje moet dan ook op de voet worden gevolgd.

Dat deficiet is het op twee na hoogste in Europa. De inspanningen van de regering worden echter afgeremd door de regionale overheden. In Spanje zijn er 17 van die overheden die samen goed zijn voor 37% van de overheidsuitgaven. De Europese Commissie heeft al herhaaldelijk aangedrongen bij de Spanjaarden om hun deficiet te verkleinen. Europa beseft maar al te goed dat de macht van de regionale overheden een bijkomende hinderpaal vormt. Die kan er toe leiden dat Zapatero er niet snel genoeg in zal slagen om het tekort op de begroting, dat nu 11,40% van het BBP bedraagt, terug te dringen. Daardoor kan er ook druk ontstaan op de Griekse staatsobligaties. Angel de la Fuente, een bekende Spaanse econoom, is van mening dat alleszins enkele overheden dwars zullen gaan liggen. Toch hebben die gezien wat er met Griekenland is gebeurd, wat het verzet mogelijk zal afzwakken. Om het tekort op de begroting terug te dringen tot onder 3% van het BBP moet de Spaanse regering hoe dan ook bijkomende maatregelen nemen. Volgens de EU zouden de economische prognoses van de regering te positief zijn, zodat er nog tegenvallers kunnen opduiken. De situatie in Spanje moet dan ook op de voet worden gevolgd.