Anderzijds is voor donderdag een veiling geplaatst van obligaties met looptijden tot 2014, 2015 en 2017. Voor donderdag wordt er slechts gemikt op een bedrag van 1 tot 2 miljard euro.

De veiling kon echter op geen slechter moment komen, want het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligaties is gisteren door het plafond gevlogen. Er moest meer dan 7% rente op deze obligaties worden betaald.

Spanje wil dat ECB weer obligaties inkoopt

De ervaring leert dat vanaf het niveau van 7% het voor een land te prijzig wordt om zichzelf te blijven financieren. Griekenland, Ierland en vervolgens Portugal moesten om hulp vragen zodra de rente in hun land het niveau van 7% overschreed. Vraag is nu of dit lot ook Spanje te wachten staat.

Minister Cristobal Montoro zei gisteren op een hoorzitting in de Spaanse senaat dat de Europese Centrale Bank de rente zou moeten drukken door Spaanse staatsobligaties te kopen. De ECB heeft daar echter weinig oren naar.

Harvinder Sian, strateeg bij RBS, gelooft bovendien dat het te laat is voor de ECB om nog in te grijpen, hij gelooft dat Spanje hoe dan ook vroeg of laat om externe hulp zal moeten vragen.

Anderzijds is voor donderdag een veiling geplaatst van obligaties met looptijden tot 2014, 2015 en 2017. Voor donderdag wordt er slechts gemikt op een bedrag van 1 tot 2 miljard euro. De veiling kon echter op geen slechter moment komen, want het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligaties is gisteren door het plafond gevlogen. Er moest meer dan 7% rente op deze obligaties worden betaald.Spanje wil dat ECB weer obligaties inkoopt De ervaring leert dat vanaf het niveau van 7% het voor een land te prijzig wordt om zichzelf te blijven financieren. Griekenland, Ierland en vervolgens Portugal moesten om hulp vragen zodra de rente in hun land het niveau van 7% overschreed. Vraag is nu of dit lot ook Spanje te wachten staat. Minister Cristobal Montoro zei gisteren op een hoorzitting in de Spaanse senaat dat de Europese Centrale Bank de rente zou moeten drukken door Spaanse staatsobligaties te kopen. De ECB heeft daar echter weinig oren naar. Harvinder Sian, strateeg bij RBS, gelooft bovendien dat het te laat is voor de ECB om nog in te grijpen, hij gelooft dat Spanje hoe dan ook vroeg of laat om externe hulp zal moeten vragen.