Zelfs het in problemen raken van Portugal zou niet tot abnormale moeilijkheden moeten lijden. Een reddingsplan voor Spanje kan echter het begin van het einde zijn voor de euro, zo meent Jordi Galí.

De directeur van het Center for Research in International Economics in Barcelona aan de Pompeu Fabra universiteit waarschuwt dat het Spaans bankensysteem wel eens fragieler zou kunnen zijn dan nu door de regering wordt aangenomen.

Het is precies dit vermoeden dat er rechtstreeks verantwoordelijk voor is dat de rente op Spaanse staatsobligaties zo sterk is gestegen, ook al heeft Madrid besparingen doorgevoerd en lijken de banken nog relatief gezond te zijn.

Volgens Gali moet Spanje als de ultieme verdedigingslinie van Europa worden beschouwd. Het probleem voor Spanje is dat één van een zichzelf vervullende voorspelling. De beleggers vrezen dat het land niet meer aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen en daardoor raakt het land haast vanzelf in financieringsmogelijkheden.

Zelfs het in problemen raken van Portugal zou niet tot abnormale moeilijkheden moeten lijden. Een reddingsplan voor Spanje kan echter het begin van het einde zijn voor de euro, zo meent Jordi Galí. De directeur van het Center for Research in International Economics in Barcelona aan de Pompeu Fabra universiteit waarschuwt dat het Spaans bankensysteem wel eens fragieler zou kunnen zijn dan nu door de regering wordt aangenomen. Het is precies dit vermoeden dat er rechtstreeks verantwoordelijk voor is dat de rente op Spaanse staatsobligaties zo sterk is gestegen, ook al heeft Madrid besparingen doorgevoerd en lijken de banken nog relatief gezond te zijn. Volgens Gali moet Spanje als de ultieme verdedigingslinie van Europa worden beschouwd. Het probleem voor Spanje is dat één van een zichzelf vervullende voorspelling. De beleggers vrezen dat het land niet meer aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen en daardoor raakt het land haast vanzelf in financieringsmogelijkheden.