1929 (crash, grote depressie) tot 1934: verkiezing FDR, verlaten goudstandaard, "new deal",...

1973 (1° oliecrisis) tot 1978: eerste grondige saneringen, supply side economics, breken van inflatie (Volckner),...

2007 (aanvang kredietcrisis) tot 2012: Crisisbestrijding 2.0, groeiagenda, structurele maatregelen arbeidsmarkt en pensioenen

Maar: nu weer dokteren aan Spanje: waar eindigt dit?

Spiegelrelatie tussen Oost en West: blauwdruk voor herstel

Het Westen:

*moet terug meer produceren en minder consumeren,

*moet budgetair saneren en monetair stimuleren

*moet kapitaal zoeken in het Oosten

Het Oosten:

*moet meer consumeren en minder produceren,

*moet monetair saneren en budgetair stimuleren

*moet zijn kapitaal aanwenden in het Westen

Ondertussen zal de groei relatief traag zijn (delevering kost 1% groei/jaar), en zal de "business cycle" korter en vooral onregelmatiger zijn dan voorheen! Conclusie: redding is mogelijk, maar is zeker niet voor morgen!

De vragen bij de overlevingsstrategie zijn volgens Van Canneyt de volgende:

1) Wat zijn mijn objectieven?

2) Zijn mijn vereisten nog realistisch?

3) Vertrek van de realiteit: laat U niet verleiden door te hoge verwachtingen in een lage rendementsomgeving!

1929 (crash, grote depressie) tot 1934: verkiezing FDR, verlaten goudstandaard, "new deal",... 1973 (1° oliecrisis) tot 1978: eerste grondige saneringen, supply side economics, breken van inflatie (Volckner),... 2007 (aanvang kredietcrisis) tot 2012: Crisisbestrijding 2.0, groeiagenda, structurele maatregelen arbeidsmarkt en pensioenen Maar: nu weer dokteren aan Spanje: waar eindigt dit? Spiegelrelatie tussen Oost en West: blauwdruk voor herstel Het Westen: *moet terug meer produceren en minder consumeren, *moet budgetair saneren en monetair stimuleren *moet kapitaal zoeken in het Oosten Het Oosten: *moet meer consumeren en minder produceren, *moet monetair saneren en budgetair stimuleren *moet zijn kapitaal aanwenden in het Westen Ondertussen zal de groei relatief traag zijn (delevering kost 1% groei/jaar), en zal de "business cycle" korter en vooral onregelmatiger zijn dan voorheen! Conclusie: redding is mogelijk, maar is zeker niet voor morgen! De vragen bij de overlevingsstrategie zijn volgens Van Canneyt de volgende: 1) Wat zijn mijn objectieven? 2) Zijn mijn vereisten nog realistisch? 3) Vertrek van de realiteit: laat U niet verleiden door te hoge verwachtingen in een lage rendementsomgeving!