Bij de Europese schuldencrisis duiken automatisch bedragen op die iedereen doen duizelen. De blootstelling van de Europese Centrale Bank aan landen als Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Italië bedroeg op 30 april 918 miljard euro, bedrag dat inmiddels nog is opgelopen.

Kiezen of delen

Het wordt kiezen of delen wat het kostenplaatje van de redding van de eurozone betreft. Zonder reddingsplan dreigen één of meer landen failliet te gaan en daar is ook een kostprijs aan verbonden. Een herschikking van de schulden kost namelijk ook geld.

Een nieuwe Griekse default zou Duitsland en Frankrijk respectievelijk 90 en 65 miljard euro kosten. Die verliezen zouden snel oplopen wanneer nog meer landen in default zouden gaan of de eurozone zouden verlaten.

Een totale kostprijs van 2000 miljard euro voor de redding van de eurozone lijkt niet overdreven, ook wanneer er rekening wordt gehouden met het European Financial Stability Fund.

Bij de Europese schuldencrisis duiken automatisch bedragen op die iedereen doen duizelen. De blootstelling van de Europese Centrale Bank aan landen als Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Italië bedroeg op 30 april 918 miljard euro, bedrag dat inmiddels nog is opgelopen. Kiezen of delen Het wordt kiezen of delen wat het kostenplaatje van de redding van de eurozone betreft. Zonder reddingsplan dreigen één of meer landen failliet te gaan en daar is ook een kostprijs aan verbonden. Een herschikking van de schulden kost namelijk ook geld. Een nieuwe Griekse default zou Duitsland en Frankrijk respectievelijk 90 en 65 miljard euro kosten. Die verliezen zouden snel oplopen wanneer nog meer landen in default zouden gaan of de eurozone zouden verlaten. Een totale kostprijs van 2000 miljard euro voor de redding van de eurozone lijkt niet overdreven, ook wanneer er rekening wordt gehouden met het European Financial Stability Fund.