Eerst het goede nieuws volgens Geert Van Herck van Leleux: de

omzet van katalysatorendivisie (+4%) profiteerde van het herstel van de internationale automobielmarkt en de Energy Materials divisie (+26%) kon dankzij de uitrol van 4Gnetwerken meer vraag optekenen voor herlaadbare batterijen.

Maar de tegenvaller zat in de recyclagedivisie die traditioneel meer dan de helft van de bedrijfswinst levert. Deze divisie recycleert in hoofdzaak edele metalen (zoals goud en zilver) en de opflakkering van de goudprijs in de eerste maanden van het jaar kon niet verhinderen dat de omzet in deze divisie met 16% naar beneden ging.

Deze tegenvaller noopt het management van Umicore om voor het boekjaar 2014 op een bedrijfswinst tussen 250 en 280 miljoen euro te mikken.

Dat is 8 à 18 % onder de 304 miljoen euro over boekjaar 2013 en een stuk slechter dan de "licht lagere winst" waar de materialengroep in februari nog op mikte.

De teleurstelling van ontgoochelde beleggers en de hieruitvoortvloeiende verkoopgolf is volgens Van Herck best te begrijpen.

Maar het kan ook vanuit een andere invalshoek bekeken worden: de koers van Umicore heeft de afgelopen maanden uitstekend gepresteerd en een correctie is niet abnormaal.

De momentumindicatoren zijn door de koersval tot oververkochte niveaus teruggevallen. Dit kan de komende dagen voor een herstel zorgen.

Tenslotte is de koers op cruciale steunniveaus gekomen van waaruit een herstel op gang kan komen. Houden is het advies van Van Herck.

Eerst het goede nieuws volgens Geert Van Herck van Leleux: de omzet van katalysatorendivisie (+4%) profiteerde van het herstel van de internationale automobielmarkt en de Energy Materials divisie (+26%) kon dankzij de uitrol van 4Gnetwerken meer vraag optekenen voor herlaadbare batterijen. Maar de tegenvaller zat in de recyclagedivisie die traditioneel meer dan de helft van de bedrijfswinst levert. Deze divisie recycleert in hoofdzaak edele metalen (zoals goud en zilver) en de opflakkering van de goudprijs in de eerste maanden van het jaar kon niet verhinderen dat de omzet in deze divisie met 16% naar beneden ging. Deze tegenvaller noopt het management van Umicore om voor het boekjaar 2014 op een bedrijfswinst tussen 250 en 280 miljoen euro te mikken. Dat is 8 à 18 % onder de 304 miljoen euro over boekjaar 2013 en een stuk slechter dan de "licht lagere winst" waar de materialengroep in februari nog op mikte. De teleurstelling van ontgoochelde beleggers en de hieruitvoortvloeiende verkoopgolf is volgens Van Herck best te begrijpen. Maar het kan ook vanuit een andere invalshoek bekeken worden: de koers van Umicore heeft de afgelopen maanden uitstekend gepresteerd en een correctie is niet abnormaal. De momentumindicatoren zijn door de koersval tot oververkochte niveaus teruggevallen. Dit kan de komende dagen voor een herstel zorgen. Tenslotte is de koers op cruciale steunniveaus gekomen van waaruit een herstel op gang kan komen. Houden is het advies van Van Herck.