Dit is 0,7 procent meer dan vorig jaar. Naast het grote Marcellus shale gasveld (leisteengas) wordt later dit jaar ook het Utica gasveld operationeel.

Daardoor zal de productie volgens grondstoffenspecialist Koen Lauwers vanaf het tweede kwartaal opnieuw stijgen. Hij meent dat de opwaartse beweging, althans tijdelijk, op haar laatste benen loopt.

Aardgas concurreert nl. met steenkool bij de productie van elektriciteit. Naargelang de prijsevolutie beslissen uitbaters van elektriciteitscentrales welk type brandstof ze gebruiken.

De terugval naar 2 dollar per miljoen BTU bevatte vorig jaar de kiemen van het herstel van de aardgasprijs.

Lauwers meent dat de situatie bij een prijs boven 4 dollar nu omgekeerd is. In maart daalde de vraag naar aardgas voor stroomproductie alvast met 16 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar.

Tijdens de komende zomerperiode moet aardgas bovendien ook concurreren met een hogere stroomproductie van waterkrachtcentrales.

Dit is 0,7 procent meer dan vorig jaar. Naast het grote Marcellus shale gasveld (leisteengas) wordt later dit jaar ook het Utica gasveld operationeel. Daardoor zal de productie volgens grondstoffenspecialist Koen Lauwers vanaf het tweede kwartaal opnieuw stijgen. Hij meent dat de opwaartse beweging, althans tijdelijk, op haar laatste benen loopt. Aardgas concurreert nl. met steenkool bij de productie van elektriciteit. Naargelang de prijsevolutie beslissen uitbaters van elektriciteitscentrales welk type brandstof ze gebruiken. De terugval naar 2 dollar per miljoen BTU bevatte vorig jaar de kiemen van het herstel van de aardgasprijs. Lauwers meent dat de situatie bij een prijs boven 4 dollar nu omgekeerd is. In maart daalde de vraag naar aardgas voor stroomproductie alvast met 16 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Tijdens de komende zomerperiode moet aardgas bovendien ook concurreren met een hogere stroomproductie van waterkrachtcentrales.