Umicore maakte over het voorbije boekjaar een recordresultaat bekend, zowel wat de recurrente ebit (die steeg met 21% tot 416 miljoen euro) als de winst per aandeel (die steeg met 16% naar 2,69 euro per aandeel) betreft. De cashflow was eveneens sterk, wat toelaat om bijkomende investeringen te doen.

Umicore kocht vorig jaar voor een bedrag van 93 miljoen euro eigen aandelen in. Op de algemene vergadering die in april plaatsvindt, zal de raad van bestuur een verhoogd dividend van 1 euro per aandeel voorstellen.

CEO Marc Grynberg merkte op dat 2011 een 'speciaal' jaar was voor Umicore. Het feit dat het die recordresultaten zo snel na de moeilijke economische situatie in 2009 heeft kunnen realiseren, bewijst de veerkracht van het bedrijf.

Op de Brusselse beurs heeft de koers van Umicore zich hersteld tot ongeveer het niveau van dezelfde periode vorig jaar. De koers kan hoger stijgen als de beursomstandigheden blijven meezitten, maar het lijkt wat laat om nog in te stappen. Houd de aandelen bij en koop er eventueel bij als er zich een correctie voordoet.

Het is wel raadzaam de economische omgeving in de gaten te houden, want Umicore blijft hoe dan ook conjunctuurgevoelig. De jaarcijfers maakten op de beurs niet veel indruk, want vanmorgen werd min of meer stabiel geopend.

Wat zeggen de analisten?

Filip De Pauw van ING sprak van solide resultaten, die echter conform de verwachtingen waren. Hij verwacht dan ook geen grote aanpassingen van de prognoses. Het neutrale advies blijft gehandhaafd, met daaraan gekoppeld een koersdoel van 33 euro.

Bij KBC Securities stelden Wim Hoste en Wouter Vanderhaeghen vast dat Umicore deed wat ervan werd verwacht. De resultaten waren zowel conform de eigen prognoses als de consensusverwachtingen. Umicore krijgt van het duo een advies 'accumulate', met een koersdoel van 39 euro.

Bernard Hanssens van Bank Degroof was vooral onder de indruk van de cashflow van Umicore. Vooral de tweede helft van 2011 was beter dan verwacht. Het advies voor het aandeel blijft 'houden', maar het koersdoel wordt opgetrokken tot 39 euro.

Umicore maakte over het voorbije boekjaar een recordresultaat bekend, zowel wat de recurrente ebit (die steeg met 21% tot 416 miljoen euro) als de winst per aandeel (die steeg met 16% naar 2,69 euro per aandeel) betreft. De cashflow was eveneens sterk, wat toelaat om bijkomende investeringen te doen.Umicore kocht vorig jaar voor een bedrag van 93 miljoen euro eigen aandelen in. Op de algemene vergadering die in april plaatsvindt, zal de raad van bestuur een verhoogd dividend van 1 euro per aandeel voorstellen.CEO Marc Grynberg merkte op dat 2011 een 'speciaal' jaar was voor Umicore. Het feit dat het die recordresultaten zo snel na de moeilijke economische situatie in 2009 heeft kunnen realiseren, bewijst de veerkracht van het bedrijf.Op de Brusselse beurs heeft de koers van Umicore zich hersteld tot ongeveer het niveau van dezelfde periode vorig jaar. De koers kan hoger stijgen als de beursomstandigheden blijven meezitten, maar het lijkt wat laat om nog in te stappen. Houd de aandelen bij en koop er eventueel bij als er zich een correctie voordoet. Het is wel raadzaam de economische omgeving in de gaten te houden, want Umicore blijft hoe dan ook conjunctuurgevoelig. De jaarcijfers maakten op de beurs niet veel indruk, want vanmorgen werd min of meer stabiel geopend.Wat zeggen de analisten?Filip De Pauw van ING sprak van solide resultaten, die echter conform de verwachtingen waren. Hij verwacht dan ook geen grote aanpassingen van de prognoses. Het neutrale advies blijft gehandhaafd, met daaraan gekoppeld een koersdoel van 33 euro.Bij KBC Securities stelden Wim Hoste en Wouter Vanderhaeghen vast dat Umicore deed wat ervan werd verwacht. De resultaten waren zowel conform de eigen prognoses als de consensusverwachtingen. Umicore krijgt van het duo een advies 'accumulate', met een koersdoel van 39 euro.Bernard Hanssens van Bank Degroof was vooral onder de indruk van de cashflow van Umicore. Vooral de tweede helft van 2011 was beter dan verwacht. Het advies voor het aandeel blijft 'houden', maar het koersdoel wordt opgetrokken tot 39 euro.