Het volstaat immers de enorme omvang te bekijken van de aanpassingen die slechts sinds enkele maanden nagenoeg overal ter wereld aangebracht worden aan de economische indicatoren.

Zo zijn de indicatoren van de productieactiviteit letterlijk ineengestort en benaderen of overschrijden ze vaak de laagste niveaus die ooit werden bereikt.

Terwijl de scheidingslijn tussen groei en inkrimping zich op 50 bevindt, noteerde de ISM in de VS in de maand november op 36,2, het laagste niveau sinds mei 1982.

De PMI in Europa bedraagt 35,6, en de groeilanden blijven niet achter: in China bedroeg de PMI 38,8, het laagste niveau sinds de lancering van de statistische reeks in 2005.

In deze context kent de wereldhandel een bruuske groeivertraging, zoals blijkt volgens AXA Investment Managers uit de Baltic Dry Index. Die bereikte eind november het laagste niveau in meer dan 20 jaar.

Kortom: de recessie is volop aan de gang en de gevolgen voor de tewerkstelling en de investeringen zullen de komende maanden ook sterker voelbaar worden.

Het volstaat immers de enorme omvang te bekijken van de aanpassingen die slechts sinds enkele maanden nagenoeg overal ter wereld aangebracht worden aan de economische indicatoren. Zo zijn de indicatoren van de productieactiviteit letterlijk ineengestort en benaderen of overschrijden ze vaak de laagste niveaus die ooit werden bereikt. Terwijl de scheidingslijn tussen groei en inkrimping zich op 50 bevindt, noteerde de ISM in de VS in de maand november op 36,2, het laagste niveau sinds mei 1982. De PMI in Europa bedraagt 35,6, en de groeilanden blijven niet achter: in China bedroeg de PMI 38,8, het laagste niveau sinds de lancering van de statistische reeks in 2005. In deze context kent de wereldhandel een bruuske groeivertraging, zoals blijkt volgens AXA Investment Managers uit de Baltic Dry Index. Die bereikte eind november het laagste niveau in meer dan 20 jaar. Kortom: de recessie is volop aan de gang en de gevolgen voor de tewerkstelling en de investeringen zullen de komende maanden ook sterker voelbaar worden.