Na de positieve cijfers in de eerste maanden van het jaar volgen allicht op z'n minst twee kwartalen van negatieve groei. Niettemin blijft de recessie vooralsnog beperkt en op geen enkele manier te vergelijken met de zware terugval in 2008-09.

Eén lichtpuntje vandaag is de impact van de globale economische malaise op de grondstoffenprijzen. Die doken de voorbije maanden duidelijk lager.

Wat zeggen de inflatiecijfers?

En dat komt meer en meer tot uiting in de inflatiecijfers. Begin dit jaar bedroeg de Belgische inflatie nog 3,7%, maar ondertussen is die teruggezakt tot 2,3%.

De komende maanden koelt de inflatie in het zog van de lagere olieprijs nog verder af. Daarnaast zal de arbeidsmarkt allicht redelijk blijven stand houden, ondanks de onvermijdelijk toenemende berichten over collectieve ontslagen.

35.000 jobs gingen verloren tijdens diepe recessie van 2008-2009

De arbeidsmarkt kwam opmerkelijk goed door de diepe recessie van 2008-09. Er gingen toen netto zo'n 35.000 jobs verloren, maar in vergelijking met de zware economische terugval viel dat verrassend goed mee. Sindsdien kwamen er alweer 124.000 jobs bij.

De jongste maanden stokte de jobmotor. In het huidige onzekere klimaat zijn bedrijven niet geneigd om fors aan te werven.

Anderzijds is het ook weinig waarschijnlijk dat de recessie onmiddellijk tot een massale ontslaggolf zal leiden.

Een zekere stagnatie van de werkgelegenheid lijkt het meest waarschijnlijke scenario in de komende kwartalen. Net als in 2008-09 zullen bedrijven allicht eerder reageren op de malaise via het aantal gewerkte uren, dan via effectieve ontslagen.

Na de positieve cijfers in de eerste maanden van het jaar volgen allicht op z'n minst twee kwartalen van negatieve groei. Niettemin blijft de recessie vooralsnog beperkt en op geen enkele manier te vergelijken met de zware terugval in 2008-09. Eén lichtpuntje vandaag is de impact van de globale economische malaise op de grondstoffenprijzen. Die doken de voorbije maanden duidelijk lager. Wat zeggen de inflatiecijfers? En dat komt meer en meer tot uiting in de inflatiecijfers. Begin dit jaar bedroeg de Belgische inflatie nog 3,7%, maar ondertussen is die teruggezakt tot 2,3%. De komende maanden koelt de inflatie in het zog van de lagere olieprijs nog verder af. Daarnaast zal de arbeidsmarkt allicht redelijk blijven stand houden, ondanks de onvermijdelijk toenemende berichten over collectieve ontslagen. 35.000 jobs gingen verloren tijdens diepe recessie van 2008-2009 De arbeidsmarkt kwam opmerkelijk goed door de diepe recessie van 2008-09. Er gingen toen netto zo'n 35.000 jobs verloren, maar in vergelijking met de zware economische terugval viel dat verrassend goed mee. Sindsdien kwamen er alweer 124.000 jobs bij. De jongste maanden stokte de jobmotor. In het huidige onzekere klimaat zijn bedrijven niet geneigd om fors aan te werven. Anderzijds is het ook weinig waarschijnlijk dat de recessie onmiddellijk tot een massale ontslaggolf zal leiden. Een zekere stagnatie van de werkgelegenheid lijkt het meest waarschijnlijke scenario in de komende kwartalen. Net als in 2008-09 zullen bedrijven allicht eerder reageren op de malaise via het aantal gewerkte uren, dan via effectieve ontslagen.