Het Australische bedrijf wil aan de oostkust van Maleisië een verwerkingsinstallatie bouwen voor REE-ertsen die afkomstig zijn uit de eigen Mount Weld mijn in Australië.

Het al dan niet toekennen van de licentie maakt volgens Royal Bank of Scotland deel uit van een politiek spel tussen meerderheid en oppositie. In Maleisië staan dit najaar verkiezingen gepland.

De meerderheid wil nieuwe investeringen aantrekken in Maleisië terwijl de oppositie met name oog heeft voor de gevolgen van de bouw van de fabriek op het leefmilieu.

De bezwaren gaan over de behandeling van het restafval na het verwerkingsproces. In het kader van de tijdelijke vergunning

moet Lynas aan een aantal strenge voorwaarden voldoen.

Zo moet het bedrijf binnen de 10 maanden een afzonderlijke

installatie voorzien voor de verwerking van residu.

In afwachting daarvan moet Lynas een financiële waarborg van 50 miljoen dollar storten aan de overheid van Maleisië.

Het Australische bedrijf wil aan de oostkust van Maleisië een verwerkingsinstallatie bouwen voor REE-ertsen die afkomstig zijn uit de eigen Mount Weld mijn in Australië. Het al dan niet toekennen van de licentie maakt volgens Royal Bank of Scotland deel uit van een politiek spel tussen meerderheid en oppositie. In Maleisië staan dit najaar verkiezingen gepland. De meerderheid wil nieuwe investeringen aantrekken in Maleisië terwijl de oppositie met name oog heeft voor de gevolgen van de bouw van de fabriek op het leefmilieu. De bezwaren gaan over de behandeling van het restafval na het verwerkingsproces. In het kader van de tijdelijke vergunning moet Lynas aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Zo moet het bedrijf binnen de 10 maanden een afzonderlijke installatie voorzien voor de verwerking van residu. In afwachting daarvan moet Lynas een financiële waarborg van 50 miljoen dollar storten aan de overheid van Maleisië.