De hoge dollarprijs werd volgens de analisten van de Nederlandse bank inziens veroorzaakt door de vlucht van kapitaal in de relatief veilig geachte dollar. Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen met een forse waardevermindering van de munt.

ABN Amro verwacht dat deze vermindering niet zal doorzetten en dat de dollar zich in 2009 zal bewegen in een bandbreedte tussen 1,20 en 1,40.

De huidige verzwakking van de dollar wordt onder meer veroorzaakt door het zogenaamde quantitative easing, die de Amerikaanse overheid mogelijk toepast. Quantitative easing - of kwantitatieve verruiming - staat voor het opkopen van korte- en langetermijnstaatsleningen om zo de korte en de langetermijnrente naar beneden te brengen.

De verruiming wordt gefinancierd met een verhoging van het beschikbare geld, met het bijdrukken van bankbiljetten dus. Voor 2009 verwacht ABN Amro dat het effect van deze maatregel zal afnemen en dat de Amerikaanse economie als eerst uit de recessie zal komen.

Dit omdat zij erg veerkrachtig is en vanwege het first in, first out-principe; doordat de Verenigde Staten het eerst in de recessie terecht kwamen, zullen zij er ook als eerste uit kunnen komen.

De hoge dollarprijs werd volgens de analisten van de Nederlandse bank inziens veroorzaakt door de vlucht van kapitaal in de relatief veilig geachte dollar. Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen met een forse waardevermindering van de munt.ABN Amro verwacht dat deze vermindering niet zal doorzetten en dat de dollar zich in 2009 zal bewegen in een bandbreedte tussen 1,20 en 1,40. De huidige verzwakking van de dollar wordt onder meer veroorzaakt door het zogenaamde quantitative easing, die de Amerikaanse overheid mogelijk toepast. Quantitative easing - of kwantitatieve verruiming - staat voor het opkopen van korte- en langetermijnstaatsleningen om zo de korte en de langetermijnrente naar beneden te brengen. De verruiming wordt gefinancierd met een verhoging van het beschikbare geld, met het bijdrukken van bankbiljetten dus. Voor 2009 verwacht ABN Amro dat het effect van deze maatregel zal afnemen en dat de Amerikaanse economie als eerst uit de recessie zal komen. Dit omdat zij erg veerkrachtig is en vanwege het first in, first out-principe; doordat de Verenigde Staten het eerst in de recessie terecht kwamen, zullen zij er ook als eerste uit kunnen komen.