De overheden moesten massaal geld in het systeem pompen, waardoor het overheidstekort in de eurozone is opgelopen van (gemiddeld) 0,60% van het BBP in 2007 tot 6,10% in 2009. Griekenland, Spanje en Ierland zitten uiteraard met nog veel grotere tekorten opgescheept.

In de Verenigde Staten is het deficiet opgelopen van 2,80% tot 11,20% van het BBP, dit over dezelfde periode. Veel economen zijn gevolg dat de besparingsmaatregelen tot een recessie gaan aanleiding geen.

Merrill Lynch Bank of America stelt echter dat dit niet hoofdzakelijk zo hoeft te zijn: besparingsmaatregelen kunnen zelfs de economische groei stimuleren, aldus het analistenteam van deze bank.

Het BofA Merrill Lynch European Economics Research onderzocht 112 gevallen van besparingen en kwam tot de conclusie dat het BBP in het land in kwestie in de jaren na de besparingsmaatregelen wel degelijk kan groeien. Een positief neveneffect daarvan is dat ook het begrotingstekort kan slinken.

Besparingsmaatregelen kunnen ook een sterke katalysator voor de beurskoersen vormen. Merrill Lynch Bank of America keek naar meer dan 100 jaar van Amerikaanse geschiedenis en kwam tot de conclusie dat besparingen door de beleggers meestal goed worden onthaald. Besparingen hoeven dus niet zo negatief te zijn als algemeen wordt aangenomen.

De overheden moesten massaal geld in het systeem pompen, waardoor het overheidstekort in de eurozone is opgelopen van (gemiddeld) 0,60% van het BBP in 2007 tot 6,10% in 2009. Griekenland, Spanje en Ierland zitten uiteraard met nog veel grotere tekorten opgescheept. In de Verenigde Staten is het deficiet opgelopen van 2,80% tot 11,20% van het BBP, dit over dezelfde periode. Veel economen zijn gevolg dat de besparingsmaatregelen tot een recessie gaan aanleiding geen. Merrill Lynch Bank of America stelt echter dat dit niet hoofdzakelijk zo hoeft te zijn: besparingsmaatregelen kunnen zelfs de economische groei stimuleren, aldus het analistenteam van deze bank. Het BofA Merrill Lynch European Economics Research onderzocht 112 gevallen van besparingen en kwam tot de conclusie dat het BBP in het land in kwestie in de jaren na de besparingsmaatregelen wel degelijk kan groeien. Een positief neveneffect daarvan is dat ook het begrotingstekort kan slinken. Besparingsmaatregelen kunnen ook een sterke katalysator voor de beurskoersen vormen. Merrill Lynch Bank of America keek naar meer dan 100 jaar van Amerikaanse geschiedenis en kwam tot de conclusie dat besparingen door de beleggers meestal goed worden onthaald. Besparingen hoeven dus niet zo negatief te zijn als algemeen wordt aangenomen.