Op de financiële markten woedt volop de speculatie dat de ECB zal overgaan op haar eigen versie van quantative easing, het inkopen van de eigen staatsobligaties. De vraag is echter of het monetiseren van de schulden veel zal helpen. De voorbeelden in Japan en de VS laten op dat vlak in ieder geval niet veel goeds vermelden.

In Japan begint de economische motor na een veelbelovende start opnieuw te sputteren, in zoverre zelfs dat bijkomende maatregelen steeds waarschijnlijker worden. Ook in de Verenigde Staten hebben waarnemers de grootste twijfels over het succes van QE. Het zal Europa op dat vlak waarschijnlijk niet veel beter vergaan.

Op de financiële markten woedt volop de speculatie dat de ECB zal overgaan op haar eigen versie van quantative easing, het inkopen van de eigen staatsobligaties. De vraag is echter of het monetiseren van de schulden veel zal helpen. De voorbeelden in Japan en de VS laten op dat vlak in ieder geval niet veel goeds vermelden. In Japan begint de economische motor na een veelbelovende start opnieuw te sputteren, in zoverre zelfs dat bijkomende maatregelen steeds waarschijnlijker worden. Ook in de Verenigde Staten hebben waarnemers de grootste twijfels over het succes van QE. Het zal Europa op dat vlak waarschijnlijk niet veel beter vergaan.