In heel wat Europese steden gaan de optochten in het kader van het Feest van de Arbeid in het teken van het protest tegen de Europese besparingsmaatregelen staan.

Het protest tegen die besparingsmaatregelen zwelt aan, ook sommige economen zijn er van overtuigd dat de klemtoon meer op groei moet worden gelegd.

Indicatoren staan haaks op elkaar

Vorige week begon met een daling van de koersen als gevolg van de overwinning van François Hollande in Frankrijk en de val van het Nederlandse kabinet. Politieke verrassingen derhalve.

Verschillen

Verder waren volgens ABN Amro de (voorlopige) inkoopmanagersindexen voor april in Europa niet goed: een verdere daling onder de 50 (van 47,7 tot 46,0 voor de Europese industrie en ook een daling bij de diensten: van 49 tot 47,7).

De cijfers staan haaks op wat er vier weken geleden in Duitsland werd gepubliceerd door onderzoeksinstituut IFO. Daar was juist sprake van sterkere vertrouwenindicatoren. Het lijkt er nu op dat er een aardig gat begint te ontstaan tussen de PMI en de IFO-cijfers. IFO heeft eigenlijk een langere geschiedenis, maar je ziet vaker dat als de groei laag is, de indicatoren uit elkaar gaan lopen.

Spanje

Opvallend nieuws was de verlaging van de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen naar BBB+/Negatief door kredietbeoordelaar Standard & Poor's. De verlaging kan volgens ABN Amro betekenen dat het voor de Spaanse overheid (nog) lastiger wordt om geld te lenen. Van belang is nu de reactie van de Spaanse banken op de actie van Standard & Poor's.

Spanje komt weer naar de markt

Spanje komt morgen weer naar de markt. De risico-opslag op Nederlandse staatsobligaties kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog wat verder dalen na het akkoord van gisteren, hoewel de eerste reactie op het akkoord gister eind van de middag beperkt was. De risico-opslag voor de 10- jaars lening is al teruggezakt naar 57 bps, het niveau van vorige week donderdag voordat het Catshuisoverleg mislukte.

Positief is dat emissies van in totaal Eur 6,7 mrd van de Europese steunfondsen EFSF en EFSM in de afgelopen dagen goed werden ontvangen. De zesde beoordeling van de 'troika'van het Ierse programma was ook positief. Het land blijft op schema met het halen van de gestelde doelen. De minister van Financiën heeft de groeiprognoses verlaagd van 1,3% in december naar 0,75%. Het IMF rekent op een groei van 0,5%.

Of Ierland in staat zal zijn zelfstandig de markten te betreden later dit jaar hangt volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral af van de ontwikkelingen in Europa en de uitkomst van het referendum over het fiscal compact op 31 mei. S&P bevestigde de BBB+ rating maar liet weten dat bij een negatieve uitslag de rating verlaagd

kan worden.

In heel wat Europese steden gaan de optochten in het kader van het Feest van de Arbeid in het teken van het protest tegen de Europese besparingsmaatregelen staan. Het protest tegen die besparingsmaatregelen zwelt aan, ook sommige economen zijn er van overtuigd dat de klemtoon meer op groei moet worden gelegd.Indicatoren staan haaks op elkaar Vorige week begon met een daling van de koersen als gevolg van de overwinning van François Hollande in Frankrijk en de val van het Nederlandse kabinet. Politieke verrassingen derhalve.Verschillen Verder waren volgens ABN Amro de (voorlopige) inkoopmanagersindexen voor april in Europa niet goed: een verdere daling onder de 50 (van 47,7 tot 46,0 voor de Europese industrie en ook een daling bij de diensten: van 49 tot 47,7). De cijfers staan haaks op wat er vier weken geleden in Duitsland werd gepubliceerd door onderzoeksinstituut IFO. Daar was juist sprake van sterkere vertrouwenindicatoren. Het lijkt er nu op dat er een aardig gat begint te ontstaan tussen de PMI en de IFO-cijfers. IFO heeft eigenlijk een langere geschiedenis, maar je ziet vaker dat als de groei laag is, de indicatoren uit elkaar gaan lopen. Spanje Opvallend nieuws was de verlaging van de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen naar BBB+/Negatief door kredietbeoordelaar Standard & Poor's. De verlaging kan volgens ABN Amro betekenen dat het voor de Spaanse overheid (nog) lastiger wordt om geld te lenen. Van belang is nu de reactie van de Spaanse banken op de actie van Standard & Poor's.Spanje komt weer naar de markt Spanje komt morgen weer naar de markt. De risico-opslag op Nederlandse staatsobligaties kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog wat verder dalen na het akkoord van gisteren, hoewel de eerste reactie op het akkoord gister eind van de middag beperkt was. De risico-opslag voor de 10- jaars lening is al teruggezakt naar 57 bps, het niveau van vorige week donderdag voordat het Catshuisoverleg mislukte. Positief is dat emissies van in totaal Eur 6,7 mrd van de Europese steunfondsen EFSF en EFSM in de afgelopen dagen goed werden ontvangen. De zesde beoordeling van de 'troika'van het Ierse programma was ook positief. Het land blijft op schema met het halen van de gestelde doelen. De minister van Financiën heeft de groeiprognoses verlaagd van 1,3% in december naar 0,75%. Het IMF rekent op een groei van 0,5%. Of Ierland in staat zal zijn zelfstandig de markten te betreden later dit jaar hangt volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral af van de ontwikkelingen in Europa en de uitkomst van het referendum over het fiscal compact op 31 mei. S&P bevestigde de BBB+ rating maar liet weten dat bij een negatieve uitslag de rating verlaagd kan worden.