Profiteren van een herstel van de grondstofprijzen kan ook door het kopen van munten uit landen die over grote hoeveelheden grondstoffen beschikken.

Dat geldt op de eerste plaats voor de Canadese en de Australische dollar en voor de Noorse kroon.

Een merkwaardige vaststelling: de prijzen voor het vervoer van goederen overzee zijn dit jaar al ruimschoots verdubbeld. Oorzaak is het programma met een waarde van 580 miljard dollar dat China aankondigde om de economie uit het slop te halen.

Ihab Salib, specialist grondstoffen bij beleggingsfonds Federated Investments, vestigt de aandacht op de evolutie van de Baltic Dry Index in vergelijking met de drie hierboven vermelde munten. Er valt een opvallende correlatie tussen beiden vast te stellen.

Salib beschouwt de Baltic Dry Index als een goede leading indicator voor commodity prijzen. Vorig jaar verliepen de bewegingen van deze index in 96% van de gevallen in tandem met de drie vermelde munten. Het jaar voordien was dat maar 84%.

De stijging van de Baltic Dry Index vormt een signaal dat de Chinese stimuleringsmaatregelen ook voelbaar gaan zijn buiten de eigen landsgrenzen.

Volgens Deutsche Bank was op 28 februari al een kwart van het budget opgebruikt. De Chinezen laten er met andere woorden geen gras over groeien. Bovendien kondigde de Chinese premie vanmorgen aan dat er eventueel bijkomende maatregelen genomen worden.

De analisten van de bank verwachten dat de Chinese economie tussen het derde en het vierde kwartaal op jaarbasis met 12% zal groeien, een groeitempo dat de wereldeconomie positief gaat beïnvloeden.

Profiteren van een herstel van de grondstofprijzen kan ook door het kopen van munten uit landen die over grote hoeveelheden grondstoffen beschikken. Dat geldt op de eerste plaats voor de Canadese en de Australische dollar en voor de Noorse kroon. Een merkwaardige vaststelling: de prijzen voor het vervoer van goederen overzee zijn dit jaar al ruimschoots verdubbeld. Oorzaak is het programma met een waarde van 580 miljard dollar dat China aankondigde om de economie uit het slop te halen. Ihab Salib, specialist grondstoffen bij beleggingsfonds Federated Investments, vestigt de aandacht op de evolutie van de Baltic Dry Index in vergelijking met de drie hierboven vermelde munten. Er valt een opvallende correlatie tussen beiden vast te stellen.Salib beschouwt de Baltic Dry Index als een goede leading indicator voor commodity prijzen. Vorig jaar verliepen de bewegingen van deze index in 96% van de gevallen in tandem met de drie vermelde munten. Het jaar voordien was dat maar 84%.De stijging van de Baltic Dry Index vormt een signaal dat de Chinese stimuleringsmaatregelen ook voelbaar gaan zijn buiten de eigen landsgrenzen. Volgens Deutsche Bank was op 28 februari al een kwart van het budget opgebruikt. De Chinezen laten er met andere woorden geen gras over groeien. Bovendien kondigde de Chinese premie vanmorgen aan dat er eventueel bijkomende maatregelen genomen worden. De analisten van de bank verwachten dat de Chinese economie tussen het derde en het vierde kwartaal op jaarbasis met 12% zal groeien, een groeitempo dat de wereldeconomie positief gaat beïnvloeden.