We trappen een open deur in als we stellen dat de edelmetalen de jongste jaren niet hebben uitgeblonken op de financiële markten. Dit in schril contrast met het decennium daarvoor. Toen schitterden goud & co omwille van de drang naar zekerheid in turbulente tijden. De financiële crisis die uitmondde in de 'Grote Recessie' bracht het vertrouwen van beleggers in hun bank en financieel systeem serieus aan het wankelen.

Daarop volgde nog de eurocrisis, de schrik voor een aanslag op het spaargeld door de overheden in hun drang naar geld om de begrotingsput te dichten (zie ook Cyprus-crisis) en een zeer expansief monetair beleid door de centrale banken, waarbij expliciet een verzwakking van de nationale munt werd nagestreefd.

Voldoende argumenten voor steeds meer beleggers om een stuk van hun vermogen in edelmetalen te beleggen. Hetzij fysiek, maar ook en vooral in financiële producten. Edelmetalen piekten in 2011, maar de echte neergang kwam er pas sinds vorig jaar. Beleggers herwonnen steeds meer hun vertrouwen in het financieel systeem, want ze raakten er meer en meer van overtuigd dat de centrale banken de crisis hadden afgewend. Bovendien zagen ze eerder signalen van deflatie dan inflatie en liepen ze vooruit op een ommekeer in de Amerikaanse monetaire politiek.

Goud/zilverratio

De goudprijs die van 250 naar 1900 USD per ounce (31,1 gram) was geklommen tussen 2001 en 2011, is terug tot 1200 USD vandaag gezakt. Of bijna 40% minder, waarvan meer dan 30% daling sinds begin vorig jaar. De goudkevers hebben afgezien, maar wat dan gezegd van beleggers in zilver? Sinds de zilverpiek in de buurt van 50 USD per ounce loopt de terugval op tot afgerond 70%, waarvan 50% sinds begin 2013.

Zilver blijkt 'goud met een hefboom' te zijn. Zowel naar boven, maar ook naar beneden. Bovenop het verhaal van zich met zilver te beschermen tegen de financiële systeemrisico's, heeft zilver ook een resem industriële toepassingen. De verminderde groeiperspectieven voor de wereldeconomie in het algemeen en de opkomende landen in het bijzonder hebben ook de industriële vraag naar zilver negatief beïnvloed.

Dit zorgt ervoor dat de goud/zilverratio, die weergeeft hoeveel ounces zilver er nodig zijn om één ounce goud te kopen, op een erg hoog niveau prijkt. Op de piek in 2011 was de ratio 32, maar vandaag zitten we op... 75. Goud is in termen van zilver dus duur/overgewaardeerd en/of zilver is goedkoop/ondergewaardeerd. Een verhouding die we historisch gezien niet zo vaak zijn tegengekomen en dus al zeker niet de voorbije jaren.

We gingen dan ook op zoek naar fors gezakte 'zilveraandelen'. Aan keuze geen gebrek. Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor Silver Wheaton (ticker SLW). Het aantrekkelijke aan Silver Wheaton is dat het om een royalty- of streamingbedrijf gaat dat overeenkomsten sluit met operationele mijnen en geld verdient op gerealiseerde productie. De dalende zilverprijs laat toe betere deals te doen en is dus niet volledig negatief voor een bedrijf als SLW.(DR)

We trappen een open deur in als we stellen dat de edelmetalen de jongste jaren niet hebben uitgeblonken op de financiële markten. Dit in schril contrast met het decennium daarvoor. Toen schitterden goud & co omwille van de drang naar zekerheid in turbulente tijden. De financiële crisis die uitmondde in de 'Grote Recessie' bracht het vertrouwen van beleggers in hun bank en financieel systeem serieus aan het wankelen. Daarop volgde nog de eurocrisis, de schrik voor een aanslag op het spaargeld door de overheden in hun drang naar geld om de begrotingsput te dichten (zie ook Cyprus-crisis) en een zeer expansief monetair beleid door de centrale banken, waarbij expliciet een verzwakking van de nationale munt werd nagestreefd.Voldoende argumenten voor steeds meer beleggers om een stuk van hun vermogen in edelmetalen te beleggen. Hetzij fysiek, maar ook en vooral in financiële producten. Edelmetalen piekten in 2011, maar de echte neergang kwam er pas sinds vorig jaar. Beleggers herwonnen steeds meer hun vertrouwen in het financieel systeem, want ze raakten er meer en meer van overtuigd dat de centrale banken de crisis hadden afgewend. Bovendien zagen ze eerder signalen van deflatie dan inflatie en liepen ze vooruit op een ommekeer in de Amerikaanse monetaire politiek. De goudprijs die van 250 naar 1900 USD per ounce (31,1 gram) was geklommen tussen 2001 en 2011, is terug tot 1200 USD vandaag gezakt. Of bijna 40% minder, waarvan meer dan 30% daling sinds begin vorig jaar. De goudkevers hebben afgezien, maar wat dan gezegd van beleggers in zilver? Sinds de zilverpiek in de buurt van 50 USD per ounce loopt de terugval op tot afgerond 70%, waarvan 50% sinds begin 2013.Zilver blijkt 'goud met een hefboom' te zijn. Zowel naar boven, maar ook naar beneden. Bovenop het verhaal van zich met zilver te beschermen tegen de financiële systeemrisico's, heeft zilver ook een resem industriële toepassingen. De verminderde groeiperspectieven voor de wereldeconomie in het algemeen en de opkomende landen in het bijzonder hebben ook de industriële vraag naar zilver negatief beïnvloed.Dit zorgt ervoor dat de goud/zilverratio, die weergeeft hoeveel ounces zilver er nodig zijn om één ounce goud te kopen, op een erg hoog niveau prijkt. Op de piek in 2011 was de ratio 32, maar vandaag zitten we op... 75. Goud is in termen van zilver dus duur/overgewaardeerd en/of zilver is goedkoop/ondergewaardeerd. Een verhouding die we historisch gezien niet zo vaak zijn tegengekomen en dus al zeker niet de voorbije jaren.We gingen dan ook op zoek naar fors gezakte 'zilveraandelen'. Aan keuze geen gebrek. Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor Silver Wheaton (ticker SLW). Het aantrekkelijke aan Silver Wheaton is dat het om een royalty- of streamingbedrijf gaat dat overeenkomsten sluit met operationele mijnen en geld verdient op gerealiseerde productie. De dalende zilverprijs laat toe betere deals te doen en is dus niet volledig negatief voor een bedrijf als SLW.(DR)