Professor William Black, vroeger in dienst van het Amerikaans ministerie voor Financiën en nu professor aan de University of Missouri-Kansas City, pleit voor afschaffing monopolie ratingagentschappen.

Black heeft geen goed woord over voor Moody's, Standard & Poor's en Fitch. Deze bieden in zijn visie geen enkele toegevoegde waarde, ze zijn integendeel eerder een blok aan het been geworden.

Hij stelt dan ook voor om naar alternatieven te zoeken, bijvoorbeeld door het doorbreken van hun monopoliepositie. Een andere oplossing is pensioenfondsen niet langer verplichten alleen obligaties met een bepaalde rating te kopen. Op die manier kan het belang van de grote ratinghuizen worden gereduceerd.

Professor William Black, vroeger in dienst van het Amerikaans ministerie voor Financiën en nu professor aan de University of Missouri-Kansas City, pleit voor afschaffing monopolie ratingagentschappen. Black heeft geen goed woord over voor Moody's, Standard & Poor's en Fitch. Deze bieden in zijn visie geen enkele toegevoegde waarde, ze zijn integendeel eerder een blok aan het been geworden. Hij stelt dan ook voor om naar alternatieven te zoeken, bijvoorbeeld door het doorbreken van hun monopoliepositie. Een andere oplossing is pensioenfondsen niet langer verplichten alleen obligaties met een bepaalde rating te kopen. Op die manier kan het belang van de grote ratinghuizen worden gereduceerd.