In Spanje staat Mariano Rajoy onder druk omwille van zijn vermeend aandal bij omkoping. In Italie komt Berlusconi in de peilingen opzetten. Iets wat door de markten niet echt gesmaakt wordt.

Daardoor ging de rente in Spaans en Italiaans overheidspapier voor het eerst in een lange tijd weer de hoogte in. En dat veroorzaakte winstnemingen die misschien in een baby risk off kunnen evolueren.

We weten ondertussen wat dat betekent voor de markten. Net het omgekeerde van wat we in een "risk on" zien.

Als de markt risico avers wordt gaan meer risicovolle activa zoals aandelen en grondstoffen naar beneden en worden de zogenaamde veilige havens weer gefrequenteerd. De euro zakt, de dollar stijgt en bunds, treasuries, guilts en zwitserse franken zijn weer in trek.

Dit hoeft volgens Gijsels niet onmiddellijk een probleem te zijn. De markten voor risico waren overgekocht en op zoek naar een reden om wat te kunnen corrigeren.

Ze vonden die redenen in Spanje en Italie. Maar als het dat niet was geweest was er wel iets anders gevonden. Markten bewegen nu eenmaal (meestal) niet in een rechte lijn en na een tijdje moet er eens een rustpauze worden ingelast.

De kans is dan ook groot dat de trends van voor de correctie zich erna zullen verder zetten. De centrale banken gaan immers enthousiast door met het injecteren van liquiditeiten en meer en meer indicatoren wijzen op een economisch herstel in de eerste jaarhelft..

Dit gezegd zijnde is het duidelijk dat alle problemen nog niet van de baan zijn. En Gijsels heeft trouwens ook nooit gezegd dat het een gezondheidswandeling zou zijn.

In Spanje staat Mariano Rajoy onder druk omwille van zijn vermeend aandal bij omkoping. In Italie komt Berlusconi in de peilingen opzetten. Iets wat door de markten niet echt gesmaakt wordt. Daardoor ging de rente in Spaans en Italiaans overheidspapier voor het eerst in een lange tijd weer de hoogte in. En dat veroorzaakte winstnemingen die misschien in een baby risk off kunnen evolueren. We weten ondertussen wat dat betekent voor de markten. Net het omgekeerde van wat we in een "risk on" zien. Als de markt risico avers wordt gaan meer risicovolle activa zoals aandelen en grondstoffen naar beneden en worden de zogenaamde veilige havens weer gefrequenteerd. De euro zakt, de dollar stijgt en bunds, treasuries, guilts en zwitserse franken zijn weer in trek. Dit hoeft volgens Gijsels niet onmiddellijk een probleem te zijn. De markten voor risico waren overgekocht en op zoek naar een reden om wat te kunnen corrigeren. Ze vonden die redenen in Spanje en Italie. Maar als het dat niet was geweest was er wel iets anders gevonden. Markten bewegen nu eenmaal (meestal) niet in een rechte lijn en na een tijdje moet er eens een rustpauze worden ingelast. De kans is dan ook groot dat de trends van voor de correctie zich erna zullen verder zetten. De centrale banken gaan immers enthousiast door met het injecteren van liquiditeiten en meer en meer indicatoren wijzen op een economisch herstel in de eerste jaarhelft.. Dit gezegd zijnde is het duidelijk dat alle problemen nog niet van de baan zijn. En Gijsels heeft trouwens ook nooit gezegd dat het een gezondheidswandeling zou zijn.