Maar ook buiten de eurozone zijn er problemen, en niet van de minste zelfs. Met IJsland lijkt het van kwaad naar erger te gaan.

Het eiland wordt met het risico op een bailout geconfronteerd, terwijl eveneens een zware regeringscrisis dreigt. De kans bestaat namelijk dat de aangekondigde maatregelen niet gaan volstaan om de problemen van het land op te lossen.

Moritz Kraemer, S&P's managing director voor de regio, is van mening dat de kansen op een verlaging van de kredietrating aanzienlijk zijn toegenomen. Hij verwacht dat de regering gaat vallen.

President Olafur R. Grimsson blokkeerde op 5 januari een akkoord met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over de terugbetaling van de tegoeden van de overkop gegane Icesave bank.

Daardoor komt de toekenning van een lening ter waarde van 4,60 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds onder discussie te staan.

Brayan Lai, kredietanalist bij Calyon Securities, is van mening dat de problemen met Griekenland, IJsland en andere Europese landen naar de banksector kunnen overslaan. In eerste instantie worden de Europese banken bedreigd, maar in een volgende fase kunnen ook de Amerikaanse banken in het vizier komen. In geval van een escalatie van de problemen lijkt het wereldwijd economisch herstel in het gedrang te komen.

Maar ook buiten de eurozone zijn er problemen, en niet van de minste zelfs. Met IJsland lijkt het van kwaad naar erger te gaan. Het eiland wordt met het risico op een bailout geconfronteerd, terwijl eveneens een zware regeringscrisis dreigt. De kans bestaat namelijk dat de aangekondigde maatregelen niet gaan volstaan om de problemen van het land op te lossen. Moritz Kraemer, S&P's managing director voor de regio, is van mening dat de kansen op een verlaging van de kredietrating aanzienlijk zijn toegenomen. Hij verwacht dat de regering gaat vallen. President Olafur R. Grimsson blokkeerde op 5 januari een akkoord met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over de terugbetaling van de tegoeden van de overkop gegane Icesave bank. Daardoor komt de toekenning van een lening ter waarde van 4,60 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds onder discussie te staan. Brayan Lai, kredietanalist bij Calyon Securities, is van mening dat de problemen met Griekenland, IJsland en andere Europese landen naar de banksector kunnen overslaan. In eerste instantie worden de Europese banken bedreigd, maar in een volgende fase kunnen ook de Amerikaanse banken in het vizier komen. In geval van een escalatie van de problemen lijkt het wereldwijd economisch herstel in het gedrang te komen.