Spanje kreeg een toezegging van 100 miljard euro voor het redden van de banken, zodat er van dit bedrag nog 40 miljard euro overblijft.

De vraag is wat er met die resterende 40 miljard euro zal gebeuren. Spanje zou ze willen gebruiken om eigen obligaties in te kopen, kwestie van de rente op die obligaties te drukken om zo herfinanciering mogelijk te maken. Vraag is echter of Europa de Spanjaarden daarin zal volgen.

De problemen van de Spaanse banken zijn echter nog niet helemaal van de baan. Op de eerste plaats moet nog worden vastgesteld welk volume aan slechte activa zal ondergebracht worden in de zogenaamde 'bad bank'.

Bovendien moet de prijs nog worden vastgesteld waaraan ze gewaardeerd worden.

Daarnaast zijn sommige vastgoedactiva nog maar met ongeveer 40% afgeschreven. Vastgoedexperts stellen dat hoe meer er wordt afgeschreven op die activa, hoe groter de bereidheid van de privé-beleggers zal zijn om in te stappen. Anderzijds zullen de banken in dat geval grotere verliezen moeten slikken.

Spanje kreeg een toezegging van 100 miljard euro voor het redden van de banken, zodat er van dit bedrag nog 40 miljard euro overblijft. De vraag is wat er met die resterende 40 miljard euro zal gebeuren. Spanje zou ze willen gebruiken om eigen obligaties in te kopen, kwestie van de rente op die obligaties te drukken om zo herfinanciering mogelijk te maken. Vraag is echter of Europa de Spanjaarden daarin zal volgen. De problemen van de Spaanse banken zijn echter nog niet helemaal van de baan. Op de eerste plaats moet nog worden vastgesteld welk volume aan slechte activa zal ondergebracht worden in de zogenaamde 'bad bank'. Bovendien moet de prijs nog worden vastgesteld waaraan ze gewaardeerd worden. Daarnaast zijn sommige vastgoedactiva nog maar met ongeveer 40% afgeschreven. Vastgoedexperts stellen dat hoe meer er wordt afgeschreven op die activa, hoe groter de bereidheid van de privé-beleggers zal zijn om in te stappen. Anderzijds zullen de banken in dat geval grotere verliezen moeten slikken.