China heeft de recessie van 2008 weliswaar kunnen vermijden, maar dan wel alleen door massaal veel geld in de economie te pompen. Daardoor zijn zeepbellen ontstaan en wanneer die uiteenspatten kan de schade niet te overzien zijn.

De kredietboom van 2009 was zo succesvol dat Beijing er niet in slaagde om die onder controle te krijgen. Ondanks beperkende maatregelen groeide de economie tijdens het tweede kwartaal nog altijd met 10,30%.

Maar de officiële cijfers zeggen niet alles. Volgens Fitch was het totaal aantal toegestane leningen tijdens de eerste helft van het jaar 28% hoger dan wat de overheid aangeeft. Die overvloed van geld heeft onmiskenbaar geleid tot zeepbellen, die vroeg of laat moeten gaan ontploffen.

Veel leningen werden herpakt als beleggingsproducten en zijn dus niet meer herkenbaar als leningen. Het is volgens Chanos dus niet uitgesloten dat China dezelfde weg opgaat als de VS.

China heeft de recessie van 2008 weliswaar kunnen vermijden, maar dan wel alleen door massaal veel geld in de economie te pompen. Daardoor zijn zeepbellen ontstaan en wanneer die uiteenspatten kan de schade niet te overzien zijn. De kredietboom van 2009 was zo succesvol dat Beijing er niet in slaagde om die onder controle te krijgen. Ondanks beperkende maatregelen groeide de economie tijdens het tweede kwartaal nog altijd met 10,30%. Maar de officiële cijfers zeggen niet alles. Volgens Fitch was het totaal aantal toegestane leningen tijdens de eerste helft van het jaar 28% hoger dan wat de overheid aangeeft. Die overvloed van geld heeft onmiskenbaar geleid tot zeepbellen, die vroeg of laat moeten gaan ontploffen. Veel leningen werden herpakt als beleggingsproducten en zijn dus niet meer herkenbaar als leningen. Het is volgens Chanos dus niet uitgesloten dat China dezelfde weg opgaat als de VS.