Reid houdt er rekening mee dat de deficieten in de komende 10 jaar hun schaduw op de financiële markten gaan blijven afwerpen. Dit scenario kan alleen worden voorkomen door de juiste overheidsingrepen.

Hij denkt daarbij aan krachtige interventies op de valutamarkten, aan grote aanpassingen van de wisselkoersverhoudingen, aan een hogere inflatie en aan ingrijpende herstructureringen.

Komen die er niet, dan is de kans groot dat er nog landen failliet zullen gaan. De

Markit iTraxx SovX Western Europe Index, de index die de credit default swaps op 15 Europese overheden dekt, is recent opnieuw gestegen tot een piek op 149,50 punten. Dat maakt dat het weer duurder wordt om zich te verzekeren tegen een mogelijke wanbetaling door deze landen.

Overigens werden ook de Markit iTraxx Europe Index (die 125 bedrijven dekt) en de Markit iTraxx Crossover Index (die 50 bedrijven met de hoogste kredietrating dekt) opnieuw duurder. De Markit iTraxx Financial Index, gelinkt aan 25 banken en verzekeraars, werd eveneens duurder.

Reid houdt er rekening mee dat de deficieten in de komende 10 jaar hun schaduw op de financiële markten gaan blijven afwerpen. Dit scenario kan alleen worden voorkomen door de juiste overheidsingrepen. Hij denkt daarbij aan krachtige interventies op de valutamarkten, aan grote aanpassingen van de wisselkoersverhoudingen, aan een hogere inflatie en aan ingrijpende herstructureringen. Komen die er niet, dan is de kans groot dat er nog landen failliet zullen gaan. De Markit iTraxx SovX Western Europe Index, de index die de credit default swaps op 15 Europese overheden dekt, is recent opnieuw gestegen tot een piek op 149,50 punten. Dat maakt dat het weer duurder wordt om zich te verzekeren tegen een mogelijke wanbetaling door deze landen. Overigens werden ook de Markit iTraxx Europe Index (die 125 bedrijven dekt) en de Markit iTraxx Crossover Index (die 50 bedrijven met de hoogste kredietrating dekt) opnieuw duurder. De Markit iTraxx Financial Index, gelinkt aan 25 banken en verzekeraars, werd eveneens duurder.