Standard & Poor's, Moody's Investors Service en Fitch Ratings hebben alle drie vorige maand de kredietrating voor Griekenland, het land dat het meest wordt bedreigd, naar beneden aangepast.

Griekenland is echter geen alleenstaand geval. Ook de economische vooruitzichten van bijvoorbeeld Portugal zien er allesbehalve schitterend uit.

De vrees neemt toe dat de problemen in een aantal landen het herstel van de economische groei in

Europa op losse schroeven gaan zetten.

Wanneer Griekenland dieper in de problemen raakt, kan dit een shockeffect veroorzaken in de andere 16 landen die deel uitmaken van de eurozone. Griekenland heeft al herhaaldelijk verzekerd dat het zijn begrotingsdeficiet de baas kan, maar de financiële markten twijfelen daar aan.

Kathy Lien, director valutaresearch bij broker GFT, is van mening dat Griekenland op zich nog geen probleem vormt. Andere landen kunnen echter dezelfde richting uitgaan. Duitsland heeft bijvoorbeeld eveneens een groot begrotingsdeficiet en zal daar aandacht aan moeten besteden.

Volgens Moody's heeft Europa geluk dat de rente zo laag is. Was dit niet het geval, dan zouden de problemen nog veel groter zijn geweest.

De rente zal echter niet eeuwig laag blijven, vroeg of laat zal ze weer gaan stijgen. Dat zou het echte begin kunnen worden van de problemen waar Europa mee wordt geconfronteerd.

Standard & Poor's, Moody's Investors Service en Fitch Ratings hebben alle drie vorige maand de kredietrating voor Griekenland, het land dat het meest wordt bedreigd, naar beneden aangepast. Griekenland is echter geen alleenstaand geval. Ook de economische vooruitzichten van bijvoorbeeld Portugal zien er allesbehalve schitterend uit. De vrees neemt toe dat de problemen in een aantal landen het herstel van de economische groei in Europa op losse schroeven gaan zetten. Wanneer Griekenland dieper in de problemen raakt, kan dit een shockeffect veroorzaken in de andere 16 landen die deel uitmaken van de eurozone. Griekenland heeft al herhaaldelijk verzekerd dat het zijn begrotingsdeficiet de baas kan, maar de financiële markten twijfelen daar aan. Kathy Lien, director valutaresearch bij broker GFT, is van mening dat Griekenland op zich nog geen probleem vormt. Andere landen kunnen echter dezelfde richting uitgaan. Duitsland heeft bijvoorbeeld eveneens een groot begrotingsdeficiet en zal daar aandacht aan moeten besteden. Volgens Moody's heeft Europa geluk dat de rente zo laag is. Was dit niet het geval, dan zouden de problemen nog veel groter zijn geweest. De rente zal echter niet eeuwig laag blijven, vroeg of laat zal ze weer gaan stijgen. Dat zou het echte begin kunnen worden van de problemen waar Europa mee wordt geconfronteerd.