De gezondheid van de 17 provincies laat ook te wensen over. Catalonië kan niet meer zelfstandig de obligatiemarkt op en heeft via de overheid al Eur 5 mrd aan steun gekregen.

Doordat de gesprekken tussen de Catalaanse president Mas en Rajoy niet succesvol bleken, kondigde Mas vervroegde verkiezingen aan dan wel een referendum en strijdt hij voor meer zelfstandigheid.

Spaanse schulden kunnen verder toenemen

Catalonië is ondanks de financieringsproblemen één van de welvarendste provincies en draagt met 20% het meeste bij aan de Spaanse economie. Naast Catalonië hebben ook Valencia, Murcia en Andalusië steun bij de overheid gevraagd. Vandaag heeft zich ook Castilla-La Mancha voor hulp aangemeld.

De Spaanse bankensector heeft dan wel een steuntoezegging van de Europese Unie voor Eur 100 mrd, maar de Duitse, Nederlandse en Finse ministers van Financiën willen dat Spanje verantwoordelijk blijft voor de afwaarderingen bij de Spaanse banken.

Dit zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers kunnen betekenen dat het ESM slechts een deel van de benodigde herkapitalisatie van de banken zal bijdragen en de Spaanse schuld verder toeneemt. De rente op 10-jaars leningen steeg tot boven de 6%. Mogelijk komt Moody's de komende dagen met een besluit over de kredietbeoordeling van het land.

De gezondheid van de 17 provincies laat ook te wensen over. Catalonië kan niet meer zelfstandig de obligatiemarkt op en heeft via de overheid al Eur 5 mrd aan steun gekregen. Doordat de gesprekken tussen de Catalaanse president Mas en Rajoy niet succesvol bleken, kondigde Mas vervroegde verkiezingen aan dan wel een referendum en strijdt hij voor meer zelfstandigheid. Spaanse schulden kunnen verder toenemenCatalonië is ondanks de financieringsproblemen één van de welvarendste provincies en draagt met 20% het meeste bij aan de Spaanse economie. Naast Catalonië hebben ook Valencia, Murcia en Andalusië steun bij de overheid gevraagd. Vandaag heeft zich ook Castilla-La Mancha voor hulp aangemeld.De Spaanse bankensector heeft dan wel een steuntoezegging van de Europese Unie voor Eur 100 mrd, maar de Duitse, Nederlandse en Finse ministers van Financiën willen dat Spanje verantwoordelijk blijft voor de afwaarderingen bij de Spaanse banken. Dit zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers kunnen betekenen dat het ESM slechts een deel van de benodigde herkapitalisatie van de banken zal bijdragen en de Spaanse schuld verder toeneemt. De rente op 10-jaars leningen steeg tot boven de 6%. Mogelijk komt Moody's de komende dagen met een besluit over de kredietbeoordeling van het land.