Toch moet de situatie op langere termijn goed in de gaten gehouden worden. De toegenomen steun voor anti-Europese en populistische partijen kan op termijn wel een probleem vormen. Want hoe men het ook draait of keert: deze partijen maken nu ongeveer een kwart van het parlement uit.

Het grootste gevaar is dat deze eurosceptische partijen in de komende jaren een meer onvoorspelbare nationale politiek gaan vormen, wat allerlei vervelende neveneffecten kan hebben voor Europa. Bovendien kunnen de keuze voor de volgende Europese Commissie bemoeilijkt worden.

Toch moet de situatie op langere termijn goed in de gaten gehouden worden. De toegenomen steun voor anti-Europese en populistische partijen kan op termijn wel een probleem vormen. Want hoe men het ook draait of keert: deze partijen maken nu ongeveer een kwart van het parlement uit. Het grootste gevaar is dat deze eurosceptische partijen in de komende jaren een meer onvoorspelbare nationale politiek gaan vormen, wat allerlei vervelende neveneffecten kan hebben voor Europa. Bovendien kunnen de keuze voor de volgende Europese Commissie bemoeilijkt worden.