De rentestijging was het gevolg van de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat ze overwoog om met taperen te beginnen. Na een aanvankelijke aarzeling kwam de verkoopdruk op de groeimarkten pas goed op gang in de zomer van vorig jaar, met forse koersdalingen voor een aantal munten tot gevolg.

Het is dus zeker niet zo dat Turkije momenteel het enige land is dat met serieuze problemen heeft af te rekenen, andere landen lopen eveneens gevaar. Het gevaar is daarom niet denkbeeldig dat andere landen gedwongen zullen om het Turks voorbeeld te volgen en hun rente te verhogen. Ook Indië en Zuid-Afrika hebben trouwens de basisrente al verhoogd, zij het op een veel bescheidener schaal.

De rentestijging was het gevolg van de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat ze overwoog om met taperen te beginnen. Na een aanvankelijke aarzeling kwam de verkoopdruk op de groeimarkten pas goed op gang in de zomer van vorig jaar, met forse koersdalingen voor een aantal munten tot gevolg. Het is dus zeker niet zo dat Turkije momenteel het enige land is dat met serieuze problemen heeft af te rekenen, andere landen lopen eveneens gevaar. Het gevaar is daarom niet denkbeeldig dat andere landen gedwongen zullen om het Turks voorbeeld te volgen en hun rente te verhogen. Ook Indië en Zuid-Afrika hebben trouwens de basisrente al verhoogd, zij het op een veel bescheidener schaal.