Sinds het einde van afgelopen jaar/begin van dit jaar, vulde ook de term 'sovereign debt' crisis regelmatig de voorpagina's. Het is duidelijk volgens NIBC Markets Roundup dat het verschillende soorten crises zijn, maar ze lijken allemaal veroorzaakt te zijn door teveel schulden.

NIBC Markets Roundup denkt dan ook niet dat de zorgen over de fiscale situatie in de zogenoemde euro zone 'periferie' landen echt zal verdwijnen zolang de schulden/BBP-ratio hoog blijft en deze zelfs nog stijgen, ondanks de Europese reddingspakketten.

De afgelopen paar maanden bleven de rentes van voornamelijk Portugal, Griekenland en Ierland verder stijgen, maar dit bleef min of meer buiten de schijnwerpers omdat de angst over een eventuele (voornamelijk Amerikaanse) 'dubbele dip' de markten domineerde.

Dit doet volgens NIBC Markets Roundup terugdenken aan het begin van de crisis toen er een vergelijkbare trend (steeds terugkerende stijgingen) met betrekking tot subprime RMBS spreads te zien was. NIBC Markets Roundup is er dan ook niet van overtuigd dat de perifere landen in de eurozone uit de problemen zijn.

Nadat de zorgen over een Amerikaanse 'dubbele dip' iets waren afgenomen, begonnen de zorgen over de Europese schulden weer de aandacht te trekken.

In focus deze week:

- Omzetcijfers detailhandel, VS (vandaag)

- ZEW Index, Duitsland (vandaag)

- CPI inflatiecijfers, VK (vandaag)

- Arbeidsmarktrapport, VK (woensdag)

- CPI inflatiecijfers, VS (vrijdag)

Sinds het einde van afgelopen jaar/begin van dit jaar, vulde ook de term 'sovereign debt' crisis regelmatig de voorpagina's. Het is duidelijk volgens NIBC Markets Roundup dat het verschillende soorten crises zijn, maar ze lijken allemaal veroorzaakt te zijn door teveel schulden. NIBC Markets Roundup denkt dan ook niet dat de zorgen over de fiscale situatie in de zogenoemde euro zone 'periferie' landen echt zal verdwijnen zolang de schulden/BBP-ratio hoog blijft en deze zelfs nog stijgen, ondanks de Europese reddingspakketten. De afgelopen paar maanden bleven de rentes van voornamelijk Portugal, Griekenland en Ierland verder stijgen, maar dit bleef min of meer buiten de schijnwerpers omdat de angst over een eventuele (voornamelijk Amerikaanse) 'dubbele dip' de markten domineerde. Dit doet volgens NIBC Markets Roundup terugdenken aan het begin van de crisis toen er een vergelijkbare trend (steeds terugkerende stijgingen) met betrekking tot subprime RMBS spreads te zien was. NIBC Markets Roundup is er dan ook niet van overtuigd dat de perifere landen in de eurozone uit de problemen zijn. Nadat de zorgen over een Amerikaanse 'dubbele dip' iets waren afgenomen, begonnen de zorgen over de Europese schulden weer de aandacht te trekken. In focus deze week: - Omzetcijfers detailhandel, VS (vandaag) - ZEW Index, Duitsland (vandaag) - CPI inflatiecijfers, VK (vandaag) - Arbeidsmarktrapport, VK (woensdag) - CPI inflatiecijfers, VS (vrijdag)