De Amerikaanse overheidsschulden bedragen ongeveer 36.000 miljard dollar, maar het bedrag aan uitstaande privé-schulden is met 72.000 miljard dollar ruim tweemaal zo groot. Het grote gevaar is volgens Keen dat de overheid zwaar zal besparen en zo een deleveraging in de privé-sector zal uitlokken.

De man in de straat zal minder gaan uitgeven, minder schulden zal aangaan en de bestaande schulden zal afbetalen. Op die manier zal de economie gaan vertragen. De privé-schulden hangen zodoende als een zwaard van Damocles boven de Amerikaanse economie.

De Amerikaanse overheidsschulden bedragen ongeveer 36.000 miljard dollar, maar het bedrag aan uitstaande privé-schulden is met 72.000 miljard dollar ruim tweemaal zo groot. Het grote gevaar is volgens Keen dat de overheid zwaar zal besparen en zo een deleveraging in de privé-sector zal uitlokken. De man in de straat zal minder gaan uitgeven, minder schulden zal aangaan en de bestaande schulden zal afbetalen. Op die manier zal de economie gaan vertragen. De privé-schulden hangen zodoende als een zwaard van Damocles boven de Amerikaanse economie.