Volgens het Spaans nationaal instituut voor de statistiek werd in het vierde kwartaal van vorig jaar een daling met 11,20% opgetekend en dat was de grootste daling tot dusver. Deze organisatie gaat vanaf de piek bereikt in het derde kwartaal van 2007 uit van een daling met 22%.

Ter vergelijking: in de Verenigde Staten zijn de prijzen voor woningen en appartementen vanaf de piek met ongeveer 34% gedaald. Ierland spant de kroon met een daling met 49%, maar de kans bestaat dat Spanje dit record uiteindelijk zal gaan evenaren.

Spanjaarden nemen steeds minder woonkredieten op

Spanjaarden nemen bovendien steeds minder woonkredieten op, zo blijkt. In januari werden 41% minder woonkredieten toegekend dan tijdens dezelfde maand het jaar voordien.

Het was bovendien al de 21ste maand op rij dat het aantal aangevraagde woonkredieten een dalende trend vertoonde.

Raj Badiani, economist bij IHS Global Insight Inc. in Londen, is van mening dat de prijsdaling op de Spaanse vastgoedmarkt wordt afgeremd door de banken, die grote aantallen huizen en appartementen voorlopig in portefeuille houden. Vroeg of laat zullen die toch naar de markt moeten komen.

Volgens het Plataforma de los Afectados por la Hipoteca belandden sinds 2007 al bijna 330.000 huizen in de gedwongen verkoop, maar dat aantal zou in de komende jaren kunnen oplopen tot 600.000 of zelfs nog meer. In de boeken van de banken zouden ongeveer 900.000 onverkochte huizen zijn opgenomen.

Volgens het Spaans nationaal instituut voor de statistiek werd in het vierde kwartaal van vorig jaar een daling met 11,20% opgetekend en dat was de grootste daling tot dusver. Deze organisatie gaat vanaf de piek bereikt in het derde kwartaal van 2007 uit van een daling met 22%. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten zijn de prijzen voor woningen en appartementen vanaf de piek met ongeveer 34% gedaald. Ierland spant de kroon met een daling met 49%, maar de kans bestaat dat Spanje dit record uiteindelijk zal gaan evenaren.Spanjaarden nemen steeds minder woonkredieten opSpanjaarden nemen bovendien steeds minder woonkredieten op, zo blijkt. In januari werden 41% minder woonkredieten toegekend dan tijdens dezelfde maand het jaar voordien. Het was bovendien al de 21ste maand op rij dat het aantal aangevraagde woonkredieten een dalende trend vertoonde. Raj Badiani, economist bij IHS Global Insight Inc. in Londen, is van mening dat de prijsdaling op de Spaanse vastgoedmarkt wordt afgeremd door de banken, die grote aantallen huizen en appartementen voorlopig in portefeuille houden. Vroeg of laat zullen die toch naar de markt moeten komen. Volgens het Plataforma de los Afectados por la Hipoteca belandden sinds 2007 al bijna 330.000 huizen in de gedwongen verkoop, maar dat aantal zou in de komende jaren kunnen oplopen tot 600.000 of zelfs nog meer. In de boeken van de banken zouden ongeveer 900.000 onverkochte huizen zijn opgenomen.