Het lijkt bovendien weinig waarschijnlijk dat geneesmiddelen op voorschrift, doktersbezoek enzovoort goedkoper gaan worden. Dat een aantal producten toch duurder worden is meestal het gevolg van overheidsmaatregelen (subsidies) of monopolies, want de algemene trend in de prijzen is duidelijk dalend.

Maar zelfs wanneer rekening wordt gehouden met deze prijsstijgingen is de kerninflatie, dus zonder voedsel en olie, over de afgelopen 12 maanden met minder dan 1% gestegen. Dat betekent dat er wel degelijk deflatiegevaar aanwezig is.

Het zijn vooral consumentengoederen als meubelen, elektrische toestellen, computers, verzorgingsproducten enzovoort die goedkoper zijn geworden. Die trend zal zich waarschijnlijk nog verder zetten.

Er is bovendien niet zo veel wat president Obama kan doen. Een aantal remmende maatregelen kunnen worden afgeschaft en de handel met China herbekeken. Vraag is of dat gaat volstaat om deflatie op achterstand te houden.

Het lijkt bovendien weinig waarschijnlijk dat geneesmiddelen op voorschrift, doktersbezoek enzovoort goedkoper gaan worden. Dat een aantal producten toch duurder worden is meestal het gevolg van overheidsmaatregelen (subsidies) of monopolies, want de algemene trend in de prijzen is duidelijk dalend. Maar zelfs wanneer rekening wordt gehouden met deze prijsstijgingen is de kerninflatie, dus zonder voedsel en olie, over de afgelopen 12 maanden met minder dan 1% gestegen. Dat betekent dat er wel degelijk deflatiegevaar aanwezig is. Het zijn vooral consumentengoederen als meubelen, elektrische toestellen, computers, verzorgingsproducten enzovoort die goedkoper zijn geworden. Die trend zal zich waarschijnlijk nog verder zetten. Er is bovendien niet zo veel wat president Obama kan doen. Een aantal remmende maatregelen kunnen worden afgeschaft en de handel met China herbekeken. Vraag is of dat gaat volstaat om deflatie op achterstand te houden.