Vanaf die piek is de prijs al met ongeveer 15% gedaald. Tarwe werd ongeveer 7% goedkoper, sojabonen 9%. In de afgelopen dagen werden heel wat speculatieve posities afgebouwd.

De prijsstijgingen zijn bij de meeste landbouwproducten in de afgelopen zes weken nog versneld. Tarwe is sinds eind september 40% duurder geworden, sojabonen 20% en tarwe bijna 20%.

Chris Grams, woordvoerder van futuresbeurs CME Group, beklemtoonde dat de open interest in long-posities in deze drie grondstoffen in februari nieuwe piekniveaus bereikten.

De beleggers investeerden in februari een recordbedrag van 2,60 miljard dollar in agriculture-index swaps, exchange-traded products en medium-term notes. Volgens Barclays Capital was dat maar 5,70 mijard dollar tijdens het vierde kwartaal van 2010.

Vanaf die piek is de prijs al met ongeveer 15% gedaald. Tarwe werd ongeveer 7% goedkoper, sojabonen 9%. In de afgelopen dagen werden heel wat speculatieve posities afgebouwd. De prijsstijgingen zijn bij de meeste landbouwproducten in de afgelopen zes weken nog versneld. Tarwe is sinds eind september 40% duurder geworden, sojabonen 20% en tarwe bijna 20%. Chris Grams, woordvoerder van futuresbeurs CME Group, beklemtoonde dat de open interest in long-posities in deze drie grondstoffen in februari nieuwe piekniveaus bereikten. De beleggers investeerden in februari een recordbedrag van 2,60 miljard dollar in agriculture-index swaps, exchange-traded products en medium-term notes. Volgens Barclays Capital was dat maar 5,70 mijard dollar tijdens het vierde kwartaal van 2010.