Dertien respondenten zeiden dat veilige beleggingen niet meer bestaan. Ongeveer een derde stelde staatsobligaties het veiligste te vinden.

Dat veilig door iedereen anders wordt uitgelegd bleek uit het feit dat ook aandelen, metalen, vastgoed en infrastructuur werden genoemd als 'veilige' beleggingen.

"De prijs die moet worden betaald voor veiligheid wordt steeds hoger. Sommigen stellen zelfs dat beleggers nu negatieve reële rendementen accepteren in ruil voor veiligheid", zegt James Dilworth, Chief Executive Officer van AllianzGI Europe.

"Maar wat is veiligheid? Het feit dat de respondenten zo veel verschillende antwoorden gaven op deze vraag suggereert dat veiligheid tegenwoordig alleen nog bestaat in schoolboekjes."

Scherpe val van de koersen

De Nederlandse beleggers bleken in het onderzoek dezelfde gevaren te zien als de collega's in andere Europese landen. Van de Nederlandse beleggers stelt 83% dat volatiliteit en een scherpe val van de koersen als het belangrijkste gevaar zien voor het realiseren van de beleggingsdoelstellingen.

Het aantal dat dit gevaar als zeer groot bestempelde was wel significant lager. Tweederde stelde dat ze meer zullen spenderen aan de toenemende druk van regelgeving.

Over de AllianzGI RiskMonitor

Het derde onderzoek voor de AllianzGI RiskMonitor werd gedaan van 2 tot 25 mei in elf Europese landen (Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, en Groot-Brittannië.

Er deden 138 institutionele beleggers mee die in totaal 880 miljard euro onder beheer hebben. AllianzGI doet dit onderzoek iedere zes maanden.

Het onderzoek pretendeert, gezien de omvang, niet representatief te zijn, maar het draagt genoeg gewicht om de belangrijkste trends onder institutionele beleggers in Europa vast te leggen.

Dertien respondenten zeiden dat veilige beleggingen niet meer bestaan. Ongeveer een derde stelde staatsobligaties het veiligste te vinden. Dat veilig door iedereen anders wordt uitgelegd bleek uit het feit dat ook aandelen, metalen, vastgoed en infrastructuur werden genoemd als 'veilige' beleggingen. "De prijs die moet worden betaald voor veiligheid wordt steeds hoger. Sommigen stellen zelfs dat beleggers nu negatieve reële rendementen accepteren in ruil voor veiligheid", zegt James Dilworth, Chief Executive Officer van AllianzGI Europe. "Maar wat is veiligheid? Het feit dat de respondenten zo veel verschillende antwoorden gaven op deze vraag suggereert dat veiligheid tegenwoordig alleen nog bestaat in schoolboekjes." Scherpe val van de koersen De Nederlandse beleggers bleken in het onderzoek dezelfde gevaren te zien als de collega's in andere Europese landen. Van de Nederlandse beleggers stelt 83% dat volatiliteit en een scherpe val van de koersen als het belangrijkste gevaar zien voor het realiseren van de beleggingsdoelstellingen. Het aantal dat dit gevaar als zeer groot bestempelde was wel significant lager. Tweederde stelde dat ze meer zullen spenderen aan de toenemende druk van regelgeving. Over de AllianzGI RiskMonitor Het derde onderzoek voor de AllianzGI RiskMonitor werd gedaan van 2 tot 25 mei in elf Europese landen (Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, en Groot-Brittannië. Er deden 138 institutionele beleggers mee die in totaal 880 miljard euro onder beheer hebben. AllianzGI doet dit onderzoek iedere zes maanden. Het onderzoek pretendeert, gezien de omvang, niet representatief te zijn, maar het draagt genoeg gewicht om de belangrijkste trends onder institutionele beleggers in Europa vast te leggen.