West Texas Intermediate (WTI) voor levering in maart kostte 2 procent meer dan een week eerder. Brent uit de Noordzee (maart termijncontract) zette een nog betere prestatie neer met een stijging van 3,1 procent op weekbasis.

Daardoor groeide de spread voor het maart termijncontract verder aan naar 18,99 dollar tegenover 17,4 dollar vorige week.

De oplopende spread heeft te maken met de Seaway pijplijn die de Cushing oliehub in Oklahoma verbindt met de raffinaderijen in de Golf van Mexico.

Eerder werd de capaciteit van deze pijplijn uitgebreid naar 400.000 vaten per dag maar eind januari werd de doorvoer alweer

verlaagd wegens logistieke problemen bij de Jones Creek hub in Texas.

Aanvankelijk leek het een tijdelijke vermindering te zijn maar vorige week werd duidelijk dat de situatie nog enkele maanden kan aanhouden. Het probleem van overcapaciteit bij Cushing is dus nog niet opgelost.

West Texas Intermediate (WTI) voor levering in maart kostte 2 procent meer dan een week eerder. Brent uit de Noordzee (maart termijncontract) zette een nog betere prestatie neer met een stijging van 3,1 procent op weekbasis. Daardoor groeide de spread voor het maart termijncontract verder aan naar 18,99 dollar tegenover 17,4 dollar vorige week. De oplopende spread heeft te maken met de Seaway pijplijn die de Cushing oliehub in Oklahoma verbindt met de raffinaderijen in de Golf van Mexico. Eerder werd de capaciteit van deze pijplijn uitgebreid naar 400.000 vaten per dag maar eind januari werd de doorvoer alweer verlaagd wegens logistieke problemen bij de Jones Creek hub in Texas. Aanvankelijk leek het een tijdelijke vermindering te zijn maar vorige week werd duidelijk dat de situatie nog enkele maanden kan aanhouden. Het probleem van overcapaciteit bij Cushing is dus nog niet opgelost.