Het zijn vooral defensieve aandelen die sterk zijn gestegen, terwijl cyclische aandelen nog altijd zo laag staan als enkele jaren terug.

Opvallend aan de ontwikkeling sinds midden 2011 is volgens de analisten van Goldman Sachs dat de prestaties van cyclische aandelen en van de markt als geheel steeds verder uiteen zijn gaan lopen.

Dit verschijnsel was ook te zien tijdens de Aziëcrisis van 1997-98, toen er in Azië zware klappen werden gevoeld terwijl bedrijven in veel industrielanden juist profiteerden gemakkelijkere financiële omstandigheden waardoor indexen stegen terwijl cyclische aandelen met mondiale blootstelling een klap kregen.

Huidige eurocrisis moet worden gezien als een regionale crisis

De les hieruit kan volgens Goldman Sachs zijn dat de huidige eurocrisis ook meer gezien moet worden als een regionale crisis. Defensieve aandelen in de VS lijken ook te profiteren van het monetair beleid waardoor het rendement op obligaties laag is waardoor investeerders overstappen.

De laatste ontwikkelingen lijken te wijzen op een verschuiving in het voordeel van cyclische aandelen. Deze verschuiving is echter nog zwak en er zal eerst beter nieuws uit China en Europa moeten komen voordat deze doorzet.

Het zijn vooral defensieve aandelen die sterk zijn gestegen, terwijl cyclische aandelen nog altijd zo laag staan als enkele jaren terug. Opvallend aan de ontwikkeling sinds midden 2011 is volgens de analisten van Goldman Sachs dat de prestaties van cyclische aandelen en van de markt als geheel steeds verder uiteen zijn gaan lopen. Dit verschijnsel was ook te zien tijdens de Aziëcrisis van 1997-98, toen er in Azië zware klappen werden gevoeld terwijl bedrijven in veel industrielanden juist profiteerden gemakkelijkere financiële omstandigheden waardoor indexen stegen terwijl cyclische aandelen met mondiale blootstelling een klap kregen. Huidige eurocrisis moet worden gezien als een regionale crisis De les hieruit kan volgens Goldman Sachs zijn dat de huidige eurocrisis ook meer gezien moet worden als een regionale crisis. Defensieve aandelen in de VS lijken ook te profiteren van het monetair beleid waardoor het rendement op obligaties laag is waardoor investeerders overstappen. De laatste ontwikkelingen lijken te wijzen op een verschuiving in het voordeel van cyclische aandelen. Deze verschuiving is echter nog zwak en er zal eerst beter nieuws uit China en Europa moeten komen voordat deze doorzet.