De meningen van vooraanstaande economen en beursveteranen geven evenmin houvast. De econoom Nouriel Roubini, die al vijf jaar geleden de huidige problemen voorspelde, denkt dat de recente beursrally voorbarig is.

Een zwakker groeiherstel van de economie dan algemeen verwacht en tegenvallende bedrijfsresultaten zullen volgens de voormalig adviseur van de regering-Clinton leiden tot hernieuwde koersdalingen.

Jeremy Grantham, die in een lange carrière in de financiële wereld een sterke reputatie opbouwde, denkt echter dat de aandelenkoersen voorlopig nog flink verder zullen stijgen.

Grantham, mede-oprichter van vermogensbeheerder GMO, voorzag net als Roubini de kredietcrisis ruim van tevoren, maar heeft veel vertrouwen in de positieve invloed van overheidsstimulering op de beurskoersen.

Grantham verwijst daarvoor naar de presidentiële cyclus in de Verenigde Staten. Zoals bekend, presteert de beurs in de eerste jaren van de vierjarige ambtstermijnen van presidenten doorgaans matig, terwijl in het derde jaar, dat doorslaggevend is voor het gevoel dat bij de kiezers overheerst, de aandelenmarkten gemiddeld juist goed presteren.

Dit effect hangt samen met het begrotingsbeleid. Regeringen nemen de minder leuke maatregelen in de beginperiode, zodat er ruimte is op de begroting voor de periode kort voor de verkiezingen.

Opmerkelijk genoeg is volgens Theodoor Gilissen Bankiers het effect op de economie beperkt, maar op de beurs toch significant. Niet dat er nu al snel verkiezingen komen.

Maar de enorme uitgaven die de Amerikaanse overheid nu doet om de recessie te bestrijden, zullen volgens Grantham de beurzen wereldwijd verder omhoog helpen. Voor de lange termijn is Grantham overigens veel minder positief gestemd.

De meningen van vooraanstaande economen en beursveteranen geven evenmin houvast. De econoom Nouriel Roubini, die al vijf jaar geleden de huidige problemen voorspelde, denkt dat de recente beursrally voorbarig is. Een zwakker groeiherstel van de economie dan algemeen verwacht en tegenvallende bedrijfsresultaten zullen volgens de voormalig adviseur van de regering-Clinton leiden tot hernieuwde koersdalingen. Jeremy Grantham, die in een lange carrière in de financiële wereld een sterke reputatie opbouwde, denkt echter dat de aandelenkoersen voorlopig nog flink verder zullen stijgen. Grantham, mede-oprichter van vermogensbeheerder GMO, voorzag net als Roubini de kredietcrisis ruim van tevoren, maar heeft veel vertrouwen in de positieve invloed van overheidsstimulering op de beurskoersen.Grantham verwijst daarvoor naar de presidentiële cyclus in de Verenigde Staten. Zoals bekend, presteert de beurs in de eerste jaren van de vierjarige ambtstermijnen van presidenten doorgaans matig, terwijl in het derde jaar, dat doorslaggevend is voor het gevoel dat bij de kiezers overheerst, de aandelenmarkten gemiddeld juist goed presteren. Dit effect hangt samen met het begrotingsbeleid. Regeringen nemen de minder leuke maatregelen in de beginperiode, zodat er ruimte is op de begroting voor de periode kort voor de verkiezingen. Opmerkelijk genoeg is volgens Theodoor Gilissen Bankiers het effect op de economie beperkt, maar op de beurs toch significant. Niet dat er nu al snel verkiezingen komen. Maar de enorme uitgaven die de Amerikaanse overheid nu doet om de recessie te bestrijden, zullen volgens Grantham de beurzen wereldwijd verder omhoog helpen. Voor de lange termijn is Grantham overigens veel minder positief gestemd.