Het deficiet voor het huidige boekjaar bedraagt zodoende 1410 miljard dollar, wat een nieuw record is. Dit jaar zou de piek worden bereikt, volgend jaar kan het deficiet terugvallen tot 1000 miljard dollar.

De Obama administratie hoopt dat het deficiet tegen 2012-2013 kan teruggedrongen worden tot ongeveer 700 miljard dollar, maar de vraag is of dat objectief kan gerealiseerd worden.

Obama heeft al een aantal besparingsmaatregelen aangekondigd, maar de vraag is of die door het Congres gaan goedgekeurd worden. Bovendien is dit jaar een verkiezingsjaar en moet de president dus extra voorzichtig zijn.

Tenzij er wordt gesnoeid in Social Security en Medicaid, of tenzij de defensieuitgaven fors naar omlaag worden gebracht, zal het volgens de Amerikaanse economen vrijwel onmogelijk om de vooropgestelde doelstellingen te bereiken.

Eén ding kan nog iets forceren: de Amerikaanse overheid zal wel moeten gaan snijden wanneer de buitenlanders weigeren om het deficiet verder te financieren.

Het deficiet voor het huidige boekjaar bedraagt zodoende 1410 miljard dollar, wat een nieuw record is. Dit jaar zou de piek worden bereikt, volgend jaar kan het deficiet terugvallen tot 1000 miljard dollar. De Obama administratie hoopt dat het deficiet tegen 2012-2013 kan teruggedrongen worden tot ongeveer 700 miljard dollar, maar de vraag is of dat objectief kan gerealiseerd worden. Obama heeft al een aantal besparingsmaatregelen aangekondigd, maar de vraag is of die door het Congres gaan goedgekeurd worden. Bovendien is dit jaar een verkiezingsjaar en moet de president dus extra voorzichtig zijn. Tenzij er wordt gesnoeid in Social Security en Medicaid, of tenzij de defensieuitgaven fors naar omlaag worden gebracht, zal het volgens de Amerikaanse economen vrijwel onmogelijk om de vooropgestelde doelstellingen te bereiken. Eén ding kan nog iets forceren: de Amerikaanse overheid zal wel moeten gaan snijden wanneer de buitenlanders weigeren om het deficiet verder te financieren.