De positieve ontwikkeling van vorige week brengt de beurs vanuit technisch perspectief in een overgangsfase. Er is redelijke kans dat het neutrale patroon verlaten wordt om de stijgende trend weer op te pakken. In dat opzicht lijkt zich een herhaling van het koersverloop van 2009 aan te dienen.

De beurs trok zich op aan belangrijke positieve signalen rondom de arbeidsmarkt en maatregelen om de Griekse tekorten te beteugelen.

Dalende werkloosheidsaanvragen in de VS en gelijktijdig de bevestiging van verschillende uitzenders dat de vraag naar tijdelijke krachten snel groeit, reduceren de kans op een economische terugval (W-vormig herstel).

Dat is ook positief nieuws voor de overheidsbegroting, aldus ABN Amro. Werkloosheidsuitkeringen worden beheerst. Bezuinigingsplannen maken een grotere kans van slagen. Dit is vooral van belang voor de Griekse overheid.

Die maakte afgelopen week een reeks van bezuinigingsmaatregelen bekend en kon vervolgens gemakkelijk voor EUR 5 miljard Griekse staatsobligaties plaatsen. Dat schept vertrouwen voor de komende weken waarin nog EUR 15 miljard gefinancierd moet worden.

Ook andere overheden in de eurozone kunnen momenteel tegen aantrekkelijke rentecondities lenen. Zo ligt de rente voor 10-jarige Duitse staatsleningen al enige tijd op het laagste punt sinds 50 jaar.

De positieve ontwikkeling van vorige week brengt de beurs vanuit technisch perspectief in een overgangsfase. Er is redelijke kans dat het neutrale patroon verlaten wordt om de stijgende trend weer op te pakken. In dat opzicht lijkt zich een herhaling van het koersverloop van 2009 aan te dienen. De beurs trok zich op aan belangrijke positieve signalen rondom de arbeidsmarkt en maatregelen om de Griekse tekorten te beteugelen. Dalende werkloosheidsaanvragen in de VS en gelijktijdig de bevestiging van verschillende uitzenders dat de vraag naar tijdelijke krachten snel groeit, reduceren de kans op een economische terugval (W-vormig herstel). Dat is ook positief nieuws voor de overheidsbegroting, aldus ABN Amro. Werkloosheidsuitkeringen worden beheerst. Bezuinigingsplannen maken een grotere kans van slagen. Dit is vooral van belang voor de Griekse overheid. Die maakte afgelopen week een reeks van bezuinigingsmaatregelen bekend en kon vervolgens gemakkelijk voor EUR 5 miljard Griekse staatsobligaties plaatsen. Dat schept vertrouwen voor de komende weken waarin nog EUR 15 miljard gefinancierd moet worden. Ook andere overheden in de eurozone kunnen momenteel tegen aantrekkelijke rentecondities lenen. Zo ligt de rente voor 10-jarige Duitse staatsleningen al enige tijd op het laagste punt sinds 50 jaar.