Bovendien is het geleidelijk afbouwen van het opkoopprogramma natuurlijk wat anders dan werkelijke monetaire verkrapping.

Tot medio 2014 zullen er volgens ons nog obligaties worden gekocht door de Fed, zij het in een wat lager tempo. Daarna zullen de obligaties gewoon tot de afloopdatum in portefeuille worden gehouden. Renteverhogingen verwachten wij voor het eerst in de loop van 2015.

Verder kwam er de afgelopen week hoofdzakelijk positief economisch nieuws binnen. Dat betrof in Amerika zowel de huizenmarkt, als de arbeidsmarkt en de consumptieve bestedingen.

In Europa verbeterde zowel het economische sentiment (bij producenten en consumenten), als de Duitse arbeidsmarkt en de detailhandelsverkopen.

In China wist de centrale bank beheerst manier te reageren op een gebrek aan middelen bij het bankwezen. Omdat de nieuwe Chinese leiders een wat rustiger groeitempo accepteren en wensen, komen ze de banken niet onmiddellijk met liquiditeitsinjecties tegemoet.

Bovendien is het geleidelijk afbouwen van het opkoopprogramma natuurlijk wat anders dan werkelijke monetaire verkrapping. Tot medio 2014 zullen er volgens ons nog obligaties worden gekocht door de Fed, zij het in een wat lager tempo. Daarna zullen de obligaties gewoon tot de afloopdatum in portefeuille worden gehouden. Renteverhogingen verwachten wij voor het eerst in de loop van 2015. Verder kwam er de afgelopen week hoofdzakelijk positief economisch nieuws binnen. Dat betrof in Amerika zowel de huizenmarkt, als de arbeidsmarkt en de consumptieve bestedingen. In Europa verbeterde zowel het economische sentiment (bij producenten en consumenten), als de Duitse arbeidsmarkt en de detailhandelsverkopen. In China wist de centrale bank beheerst manier te reageren op een gebrek aan middelen bij het bankwezen. Omdat de nieuwe Chinese leiders een wat rustiger groeitempo accepteren en wensen, komen ze de banken niet onmiddellijk met liquiditeitsinjecties tegemoet.