Wel zijn volgens Geert Van Herck de recentste PMI-indictoren voor de eurozone en China niet gunstig en wordt de recessievrees nieuw leven ingeblazen.

In de eurozone viel de PMI-indicator (die het producentenvertrouwen meet) terug van 49 punten in februari 2012 tot 47,7 punten in maart 2012. Een cijfer onder 50 wijst op een afname van de activiteit in de verwerkende nijverheid.

Technisch beeld ziet er niet goed uit

Ook in China noteert eenzelfde indicator op het laagste peil van de afgelopen vier maanden. Kortom, volgens Van Herck weinig opbeurend nieuws dat vooral de cyclische waarden treft.

De verslechterende technische kwaliteit van de herstelrally van september/oktober 2011 valt echter al een tijdje op.

Zoals de negatieve divergenties en het zeer lage peil van de VSTOXX-index. De kans op een trendommekeer is nu sterk

toegenomen. Hieronder de belangrijkste niveaus om in de gaten te houden.

Op de weekgrafiek ziet Van Herck het koersverloop van de STOXX Europe 600 sinds de top van 2007 (400,99 punten). Het herstel van maart 2009 viel in februari 2011 stil. Het neerwaarts doorbreken van de bodem van mei 2010 op 229,74 punten was vanuit een langetermijnperspectief negatief want daardoor is de kans op een hertest van de bodem van 2009 aanzienlijk toegenomen.

Euro Stoxx 50 kan fors lager

Enig lichtpuntje op deze grafiek is de opwaartse uitbraak boven een dalende trendlijn van 2007. Het blijft daarom uiterst belangrijk dat de index niet meer onder deze lijn zakt. De komende weken ligt de trendlijn (die nu als steun i.p.v. weerstand werkt) op 263 - 264 punten.

Op de daggrafiek ziet man de herstelrally van de afgelopen zes maanden. De index blijft nog in zijn stijgend trendkanaal maar een neerwaartse uitbraak is nakend.

Bouw aandelenposities verder af bij een neerwaartse uitbraak uit het trendkanaal, zo luidt het advies van Van Herck. Belangrijke steun ligt op 258 punten en 251 punten. Een neerwaartse doorbraak door dit laatste niveau vergroot de kansen op een verdere daling naar 209 punten en lager.

Wel zijn volgens Geert Van Herck de recentste PMI-indictoren voor de eurozone en China niet gunstig en wordt de recessievrees nieuw leven ingeblazen. In de eurozone viel de PMI-indicator (die het producentenvertrouwen meet) terug van 49 punten in februari 2012 tot 47,7 punten in maart 2012. Een cijfer onder 50 wijst op een afname van de activiteit in de verwerkende nijverheid. Technisch beeld ziet er niet goed uit Ook in China noteert eenzelfde indicator op het laagste peil van de afgelopen vier maanden. Kortom, volgens Van Herck weinig opbeurend nieuws dat vooral de cyclische waarden treft. De verslechterende technische kwaliteit van de herstelrally van september/oktober 2011 valt echter al een tijdje op. Zoals de negatieve divergenties en het zeer lage peil van de VSTOXX-index. De kans op een trendommekeer is nu sterk toegenomen. Hieronder de belangrijkste niveaus om in de gaten te houden. Op de weekgrafiek ziet Van Herck het koersverloop van de STOXX Europe 600 sinds de top van 2007 (400,99 punten). Het herstel van maart 2009 viel in februari 2011 stil. Het neerwaarts doorbreken van de bodem van mei 2010 op 229,74 punten was vanuit een langetermijnperspectief negatief want daardoor is de kans op een hertest van de bodem van 2009 aanzienlijk toegenomen. Euro Stoxx 50 kan fors lager Enig lichtpuntje op deze grafiek is de opwaartse uitbraak boven een dalende trendlijn van 2007. Het blijft daarom uiterst belangrijk dat de index niet meer onder deze lijn zakt. De komende weken ligt de trendlijn (die nu als steun i.p.v. weerstand werkt) op 263 - 264 punten. Op de daggrafiek ziet man de herstelrally van de afgelopen zes maanden. De index blijft nog in zijn stijgend trendkanaal maar een neerwaartse uitbraak is nakend. Bouw aandelenposities verder af bij een neerwaartse uitbraak uit het trendkanaal, zo luidt het advies van Van Herck. Belangrijke steun ligt op 258 punten en 251 punten. Een neerwaartse doorbraak door dit laatste niveau vergroot de kansen op een verdere daling naar 209 punten en lager.