Ook in Portugal draait alles om de besparingsmaatregelen die de regering doorvoert.

In reactie openen de Europese beurzen fors hoger, met verliezen voor de belangrijkste indices van 1% en meer. Maar op de achtergrond speelt uiteraard de FED nog steeds een belangrijke rol in het beursverhaal.

De aangekondigde wijzigingen in de monetaire politiek van de VS zijn volgens professor Stefan Duchateau intussen uitgegroeid tot het in jaren drukst becommentarieerde onderwerp in de financiële pers.

De initiële conclusies van de aandelen- en vooral obligatiemarkten waren beangstigend negatief en gingen veel verder dan de bedoelde normalisatie van de rentevoeten.

De tarieven op lange termijnobligaties werden immers door de Amerikaanse monetaire overheid als te laag ervaren, gelet op een aantal recente positieve economische ontwikkelingen in o.a. de bouwsector.

Wanneer de intresttarieven te lang kunstmatig laag worden gehouden dan dreigt hierdoor opnieuw een financieel onevenwicht te ontstaan en laat het nu precies financiële stabiliteit zijn die is gepromoveerd tot de belangrijkste doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

Ook in Portugal draait alles om de besparingsmaatregelen die de regering doorvoert. In reactie openen de Europese beurzen fors hoger, met verliezen voor de belangrijkste indices van 1% en meer. Maar op de achtergrond speelt uiteraard de FED nog steeds een belangrijke rol in het beursverhaal. De aangekondigde wijzigingen in de monetaire politiek van de VS zijn volgens professor Stefan Duchateau intussen uitgegroeid tot het in jaren drukst becommentarieerde onderwerp in de financiële pers. De initiële conclusies van de aandelen- en vooral obligatiemarkten waren beangstigend negatief en gingen veel verder dan de bedoelde normalisatie van de rentevoeten. De tarieven op lange termijnobligaties werden immers door de Amerikaanse monetaire overheid als te laag ervaren, gelet op een aantal recente positieve economische ontwikkelingen in o.a. de bouwsector. Wanneer de intresttarieven te lang kunstmatig laag worden gehouden dan dreigt hierdoor opnieuw een financieel onevenwicht te ontstaan en laat het nu precies financiële stabiliteit zijn die is gepromoveerd tot de belangrijkste doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.