De rente op 10-jaars Portugese staatsleningen is opgelopen tot 11,7% omdat beleggers de groeivooruitzichten voor Portugal zwak vinden en omdat daardoor de begrotingsdoelstelling moeilijker te behalen valt.

De banken krijgen hier bovenop ook nog eens een opslag. Van het steunpakket dat de Portugese overheid krijgt is €12 mrd bestemd voor de bankensector.

Om de kapitaalspositie te versterken zette een aantal banken rentedragende effecten om in risicodragend kapitaal om zo uit overheidshanden te blijven.

De rente op 10-jaars Portugese staatsleningen is opgelopen tot 11,7% omdat beleggers de groeivooruitzichten voor Portugal zwak vinden en omdat daardoor de begrotingsdoelstelling moeilijker te behalen valt. De banken krijgen hier bovenop ook nog eens een opslag. Van het steunpakket dat de Portugese overheid krijgt is €12 mrd bestemd voor de bankensector. Om de kapitaalspositie te versterken zette een aantal banken rentedragende effecten om in risicodragend kapitaal om zo uit overheidshanden te blijven.