Anthony Thomas, vice president en senior analist voor Moody's Sovereign Risk Group, verklaarde dat de situatie in het land in de afgelopen twee jaar in snel tempo is verslechterd.

Martin van Vliet, euro-zone econoom voor ING Bank, merkte op dat de beperkte reactie op de financiële markten het gevolg was van de verwachting dat Portugal in de komende zes maanden niet failliet zal gaan.

De downgrading is vanzelfsprekend een negatief signaal voor Portugal, maar van een grote shock is zeker geen sprake. Het land zal extra inspanningen moeten doen om de economie sneller te laten groeien.

Het eerste kwart van dit jaar was weliswaar beter dan verwacht, maar de vooruitzichten zien er allesbehalve schitterend uit. Van Vliet verwacht dat de ECB obligaties zal blijven kopen, dit in afwachting dat de Griekse economie weer gaat groeien.

Anthony Thomas, vice president en senior analist voor Moody's Sovereign Risk Group, verklaarde dat de situatie in het land in de afgelopen twee jaar in snel tempo is verslechterd. Martin van Vliet, euro-zone econoom voor ING Bank, merkte op dat de beperkte reactie op de financiële markten het gevolg was van de verwachting dat Portugal in de komende zes maanden niet failliet zal gaan. De downgrading is vanzelfsprekend een negatief signaal voor Portugal, maar van een grote shock is zeker geen sprake. Het land zal extra inspanningen moeten doen om de economie sneller te laten groeien. Het eerste kwart van dit jaar was weliswaar beter dan verwacht, maar de vooruitzichten zien er allesbehalve schitterend uit. Van Vliet verwacht dat de ECB obligaties zal blijven kopen, dit in afwachting dat de Griekse economie weer gaat groeien.